Пет поред и полуфинал за момчетата U16 в София


Пет поред и полуфинал за момчетата U16 в София
(сн. FIBA.basketball)
18-08-2022 20:00 | Мария Маринова

Националният отбор по баскетбол за момчета U16 се класира за полуфиналите на европейското първенство в Дивизия B, което се провежда в София. Тимът ни постигна пета поредна победа на шампионата, след като тази вечер надви без проблеми Австрия с 96:71 и вече е само на един успех от класиране в Дивизия А.

 

Баскетболистите на Юлиян Аладжов поведоха с 25 точки още след първата част, което се оказа и ключово за крайния успех.

 

На полуфиналите утре тимът ни ще има за съперник победителя от мача Босна и ХерцеговинаФинландия, който е тази вечер.

 

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА

 

Българите стартираха ударно мача и се откъснаха с 21:2 след 11 точки на Теодор Трифонов. Те имаха сериозно предимство в подкошието, а съперникът не спираше да стреля от тройката, въпреки че опитите му така и не се увенчаваха с успех. Нашите играеха много отборно и се възползваха от грешките на Австрия, като след първата част се откъснаха с 30:5.

 

Тройка на Станислав Хинков даде начало на втория период, след което обаче гостите направиха серия от 12:2 и заличиха част от изоставането си, a тимът ни рано натрупа нарушения. „Лъвчетата“ обаче бързо спряха подема на опонента си и отново започнаха да увеличават аванса си, като на почивката водеха с 52:26. Много силно първо полувреме изигра Александър Жилев, вкарал 17 от точките на тима ни до момента, като само една борба го делеше и от дабъл-дабъл. С двуцифрени показатели бе и Александър Гавалюгов, който реализира 10 точки.

 

Баскетболистите на Юлиян Аладжов започнаха силно и второто полувреме. Те направиха серия от 8:1 и дръпнаха с 60:27, като първият кош от игра на съперника дойде почти в средата на частта. Последваха сравнително равностойни минути, а преди заключителния период България водеше със 73:43.

 

Гостите играеха по-стабилно през заключителната четвърт и успяха да намалят разликата за кратко до 23 точки, но без да имат шанс да търсят нещо повече в мача.

 

Александър Жилев завърши с 20 точки и 13 борби за победителите. Станислав Хинков е с 19 точки, по 17 имат Александър Гавалюгов и Теодор Трифонов (9 борби).

 

Имран Сулянович вкара 13 точки за австрийците.

 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БЪЛГАРИЯ U16 - АВСТРИЯ U16

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2022 ЗА МОМЧЕТА U16 / ДИВИЗИЯ B

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2022 ЗА МОМЧЕТА U16 / ДИВИЗИЯ B, ГРУПА B

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2022 ЗА МОМЧЕТА U16 / ДИВИЗИЯ B, ГРУПА B

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България U16
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи