Момичета и момчета от цяла България попиваха умения на камп от програма YDF на ФИБА в Ботевград


Момичета и момчета от цяла България попиваха умения на камп от програма YDF на ФИБА в Ботевград
(сн. БФБ)
14-09-2022 14:35 | basketball.bg

60 момичета и момчета, по 30 от всеки пол, се включиха в първия национален лагер за баскетболисти с потенциал до 13-годишна възраст по програмата на ФИБА YDF. В заниманията в „Арена Ботевград“  и зала „Георги Христов“ в планинския град с бъдещите звезди на спорта у нас работиха и 16 български треньора, подбрани сред най-младите и знаещи практикуващи професията с подрастващи. В заниманията на момчетата се включи гост-специалиста Перо Родич от Сърбия, както и методистът на БФБаскетбол Петър Клечков. Главни треньори на групата момичета бяха Албена и Гергана Брънзови. С двете групи работиха кондиционен и мотивационен треньор от САЩ.

„Кампът беше много добра възможност за развитие на подрастващи. Форматът е доста интензивен и динамичен, което го прави интересен за участниците - състезатели и треньори. Любовта към баскетбола е водеща както при децата, така и при треньорите им. Споделянето на опит и знания, работа в екип, лидерство, усъвършенстване на технически и житейски умения са теми, които са есенциални в развитието на младите баскетболисти. Кампът бе идеална възможност за идентифициране на потенциал – и треньорски, и състезателен“, коментира инициативата бившата националка и състезателка в WNBA Гергана Брънзова. Тя предложи за следващото издание на лагера, което ще се проведе през 2023 г., да се включи още един модул: „За да се изпълни темата “ Обучението чрез пример”, може да се добави родителското звено във финалния ден под формата на забавно състезание“.

Лагерът, който продължи от 7 до 11 септември, бе първата проява в новото издание на проекта Youth Development Fund на ФИБА, в който БФБаскетбол участва с колегите си от федерациите на Северна Македония, Турция, Косово и Румъния. Различни кампове и лагери и инициативи за обучение на треньори по програмата ще се проведат в петте страни участници тази и следващата година, като страните се кооперират в развитието на децата с потенциал за баскетбол за четвърти път.

„В кампа участваха момчета родени 2009 и 2010 г. събрани от 6 региона на България. Основната цел беше повече да покажем на нашите треньори начина на работа с тази възраст и по точно методиката на работа, за да могат да го приложат в клубовете си. Затова бяха включени млади специалисти от регионите Добруджа, Мизия, Родопи, Софийска област и София.  Смятам, а и мнението ми бе подкрепено от Перо Родич, че при тези млади треньори имаше старание в работата и енергия. Мисля, че научиха много по отношение на баскетболната работа и методика. Надявам се да приложат тези знания с отборите, с които работят в клубовете си. Децата в началото бяха притеснени, което е нормално за тях в тази възраст, но после се отпуснаха и показаха добри резултати. Имаме поне десетина играчи с потенциал, които за възрастта си са на добро баскетболно ниво. Надявам се и за тях кампът да е бил полезен, така както и за треньорите, и да сме помогнали за развитието на баскетбола в България“, коментира и методистът на БФБаскетбол Петър Клечков.

„Очарована съм от треньорския екип, който събрахме в женското направление, от тяхната отвореност за развитие и готовност да работят заедно по нов ефективен начин за развитие на женския баскетбол. Благодаря на  Гергана Брънзова, Калоян Чернев, Даниел Димитров, Христиана Златкова, Теодора Петрова, Катерина Рудева, и Борис Дудев за отдадеността, професионализма, енергията, с която бяха пример за подражание! Щастлива съм, че успяхме да поставим перфектно начало на подготвителен сезон за младите талантливи момичета родени 2009. Целта на този лагер беше да оценим и надградим техните технически и тактически умения , както и да обогатим личностното им израстване в лидерството и работата им в екип“, допълни Албена Брънзова.

 Задоволството си от участието в кампа изрази и треньорът на шампиона при 13-годишните момчета Миньор Перник – Милен Дудев. „Беше много полезно. Мисля, че в тази възраст имаме много талантливи деца. Научихме и много от специалист от световно ниво, като Перо Родич“, каза помощникът на Георги Младенов в националния отбор за младежи до 20-годишна възраст.
 
За първи първи път лекция в проект по YDF имаше и лекция от Националния инструктор на Съдийската комисия към БФБаскетбол Орлин Николов. Заниманието продължи доста повече от предвидените 40 минути, тъй като опитният комисар бе затрупан с десетки въпроси от малките участници. „Беше огромно удоволствие да участвам в тази инициатива и съм благодарен за поканата.  За нас, в Съдийската колегия, а и за БФБаскетбол, е много важно обучението по правилознание да започне колкото е възможно по-рано. Това е свързано със създаването на спортно-техническите навици, които, ако са грешни, в по-късна възраст, се променят доста по-трудно. Огромно удоволствие е да работиш с млади момичета и момчета, които са ентусиазирани и искат да се развиват. Надявам се тези срещи и колаборацията между съдии, треньори и играчи да продължат   и на клубно ниво“, коментира Николов.

 Следващите инициативи по проекта YDF с участието на български треньори и играчи са визита на треньори в Турция и запознаване с работата на колегите им в някои от най-добре развитите школи в Европа, а също – участие в международен камп с приятелски мачове в Скопие, Северна Македония.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: ФИБА YDF
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи