Вече и треньорите ще имат право да искат видеоповторение


Вече и треньорите ще имат право да искат видеоповторение
(сн. balkan-basket.com, архив)
20-09-2022 18:15 | BGbasket.com

Във всички срещи, в които е одобрено използването на системата за видеоповторение, старши треньорът има право на оспорване, т.е. да поиска от старши съдията да провери решение, взето от съдиите, като за целта да използва системата за видеоповторение. Това гласят част от поредните промени в баскетболните правила, които влизат в сила от 1 октомври. Това обаче може да се случи само веднъж в продължение на целия двубой, включително и продълженията, независимо дали оспорването е успешно или не.

 

Могат обаче да бъдат разглеждани само ситуациите, които се разрешава от правилника да има видеоповторение, а това са следните:

 

1. Дали топката е напуснала ръката на стрелящия състезател преди сигнала за край на частта или продължението е прозвучал;

 

2. Дали и колко оставащо време трябва да се визуализира на часовника за игра, ако:

 

- стрелящият състезател е извън игралното поле;

- грешка на часовника за 24 секунди;

- грешка 8 секунди;

- извършено е нарушение преди края на игралното време.

 

3. Дали топката е напуснала ръката на стрелящия състезател преди часовникът за 24 секунди да е прозвучал;

 

4. Когато е отсъдено нарушение на състезател без топка:

 

- Дали времето за игра или 24 секунди е изтекло;

- Дали положението на стрелба е започнало, когато нарушението е отсъдено на противниковия състезател или;

- Дали топката е още в ръката/ръцете на стрелящия състезател, когато нарушението е извършено от съотборник на стрелящия състезател.

 

5. Дали интервенция или препречване пътя на топката е отсъдено правилно;

 

6. Дали са отбелязани 2 или 3 точки;

 

7. Дали 2 или 3 наказателни удара трябва да изпълни стрелящият състезател при неуспешна стрелба;

 

8. Дали лично, неспортсменско или дисквалифициращо нарушение са спрямо критериите или трябва да бъде надградено или намалено или да бъде отсъдено техническо нарушение;

 

9. След повреда на часовника за игра или 24 секунди и колко трябва да е оставащото време;

 

10. Да се определи правилният изпълнител на наказателни удари;

 

11. Да се определи участието на лица или състезатели, на които е разрешено да седят на отборната скамейка по време на акт на насилие или потенциален акт на насилие.

 

Старши треньорът, който иска оспорване, трябва да установи визуален контакт с най-близкия до него съдия и ясно да покаже, че иска официално оспорване. Наставникът трябва високо и ясно да каже „ОСПОРВАНЕ“ (анг. CHALLENGE) и да покаже официалния жест за оспорване (чертайки с пръстите кутия, като телевизионен екран, нещо подобно на ВАР-а във футбола). Това прави искането окончателно и то не може да бъде променено или оттеглено.  Най-късно до първото спиране на играта след ситуацията, която ще бъде преразглеждана, може да бъде поискано и разгледано оспорването.  Ако играта продължи и не бъде спряна, то съдиите имат право да спрат играта, ако са разбрали ясно, че някой от треньорите иска официално оспорване. Това трябва да се случи, без нито един отбор да загуби предимство.

 

Очаква се в България тази промяна на първо време да се използва в НБЛ и първенствата на ББЛ А, Б и В-групи.

 

BGbasket.com призовава в залите, където има тази възможност – има видеоизлъчване на мачовете при подрастващи – домакинът да бъде длъжен да осигури лаптоп и също да има видеоповторения. По този начин младите съдии, свирещи в тези първенства ще се обучават, а пък тази възможност за корекция ще даде по-големо доверие на треньори и най-вече на родителите, които създават най-голямото напрежение в срещите.

 

Част от по-съществените други промени са свързани с:

 

- Намаляването на размера на номерата на екипите;

 

- Ако е отсъдено нарушение около самия край на дадена четвърт или продължение, съдиите трябва да определят оставащото игрално време. Часовникът за игра трябва да показва най-малко 0.1 оставащи секунди. Това означава, че вече не може да има изпълнения на наказателни удари при изтекло време на мача.

 

- половината игрище за загрявка пред собствената си отборна скамейка преди началото на срещата.

 

Останалите са повечето промяна изказа на Правилата.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи