Росен Барчовски: Където и да отидем, името ЦСКА предизвиква и амбицира


Росен Барчовски: Където и да отидем, името ЦСКА предизвиква и амбицира
20-09-2022 21:24 | Мария Маринова

Старши треньорът на ЦСКА Росен Барчовски от няколко дни води тренировките на отбора след завръщането си от Евробаскет 2022. Ето какво сподели той за подготовката на „червените“ до момента“, за амбициите през новия сезон и за титлата на Испания от шампионата на Стария континент:

 

„Заварих добра работа. Изгледах 2-3 тренировки и след това се включих. Заварих много ентусиазиран отбор, сплав от опитни и млади момчета, които виждам, че много искат да напредват и слушат. Харесва ми това, което виждам като тренировъчен процес. Нищо не мога да кажа за мачовете. В петък започваме контролните срещи и там вече ще се ориентирам повече, защото разликата между мачовете и тренировките е огромна.

 

ЦСКА е дразнител за всички, навсякъде и в каквото и да е състояние, независимо дали е бил миналата година шампион или го е нямало 13 години на картата. Откакто се помня е така. Където и да отидем, името предизвиква и амбицира. В комбинация и с мен, това също ще амбицира някои треньори, състезатели и публика.

 

Веселин Господинов и Виктор Маргаритов са до края на месеца. Много се трудят, добре се представят. Много е вероятно да останат, но ще си запазя правото да изчакам края на периода за проби.

 

Венцислав Петков фаворит за капитан на ЦСКА

 

На първо време искаме да останем в групата и да не изпаднем, а след това – колкото по-нагоре стигнем, толкова по-добре.

 

На пръв поглед първенството ще е по-силно от миналата година. Виждам засилване на отборите, появихме се и ние, така че това е много хубаво нещо. Дай, Боже, да съм прав.

 

Много искам обединение на публиката. Не ми харесва всякакво разединение и ще работим с всичка сила – и като игра, и като поведение, това да се случи. Не зависи всичко от нас, но ние сме малкият брат на футбола. Ще се държим така, че да подпомогнем този процес, който е важен. Тежка задача е, но няма нерешими неща. Когато човек прави всичко от сърце, честно и професионално, нещата ще се случат. Прави каквото трябва, пък да става каквото ще.

 

От гледна точка на първоначалните очаквания ме изненада титлата на Испания на Евробаскет. Но понеже бяхме много близко до тях, имах щастието да контактувам и с треньора им – Скариоло, и в процеса на първенството все по-малко ме изненадваше, а накрая вече го очаквах. Невероятно е. Дадох примера с цялата им игра и поведение пред отбора. Това е еманация на отборния и европейския баскетбол, на задружността, на колектива, на подчинението на треньора. Това беше много важен момент. Отборите с мегазвезди, които бяха фокусирали играта върху тях, остнаха назад. За мен за баскетбола това е отлична новина.

 

Испания е изключително баскетболна държава. Там нещата не са случайни, само може да погледнете класиранията на подрастващите и в мъжка, и в женска част. Те говорят достатъчно за това, което се случва. Това е огромна политика, даже религия. Като казаха, че подмладяват отбора, вижте как го подмладиха – станаха европейски шампиони. Странно беше, че Лоренцо Браун ще играе за Испания и въобще, че ще имат натурализиран играч. Всички гледаха учудено, включително и техните звезди не бяха много доволни. Показа се, че това е един голям треньор и цял мозъчен тръст, какъвто е испанската федерация, която е преценила изключително добре кой да свърши тази работа.

 

При всички положения в България има млади и талантливи момчета, които вървят добре и баскетболът ни е в добро състояние. Не мога да кажа, че не е добро.“

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: ЦСКА, Росен Барчовски
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи