′Крепостничество′. Защо Александър не играе волейбол, докато баща му не плати 8600 лева


′Крепостничество′. Защо Александър не играе волейбол, докато баща му не плати 8600 лева
(сн. svobodnaevropa.bg)
29-10-2022 15:05 | svobodnaevropa.bg

През последните седмици се разрази дискусия за това трябва ли да се плащат такси при преминаване на подрастващи състезатели от един клуб в друг. И макар темата да е свързана с казус във волейбола, тя предизвика широк отзвук, затова публикуваме обширен материал на svobodnaevropa.bg за нея:

 

Записали сте детето си да тренира отборен спорт, но след края на сезона решавате да го преместите в друг клуб – защото се местите в друг квартал, друг град или просто не ви харесват условията. Няма проблем – освен ако детето ви не тренира волейбол.

Когато през юли тази година Красимир Рачин решава да премести сина си от един волейболен отбор в друг, той далеч не подозира какво го очаква. Не подозира нито за сумите – стигащи до хиляди левове, които ще му бъдат поискани, нито за психическия стрес, който ще последва.

Синът му Александър е на 17 и през последните 7 години тренира във Волейболната академия „Стойчев-Казийски“ (ВАСК). И той, и бащата са доволни от условията там. След края на състезателния сезон обаче, поради съображения, които нямат общо с качеството на тренировките, решават да потърсят нов клуб.

Оказва се обаче, че това няма как да се случи безплатно. Таксата, за да може момчето да започне да се състезава от името на новия си отбор, е в размер от 8600 лв., уведомяват ги от стария клуб.

 



Александър Рачин, както е представен на сайта на ВАСК

А това, което им позволява да поискат високата сума, е точка в правилника на Българската волейболна федерация (БВФ). Според нея новият клуб, към който преминава детето, трябва да плати на стария такса като компенсация за средствата, вложени в развитието на състезателя.

Правилото е въведено, въпреки че става въпрос за състезатели аматьори, които са под 18 години и нямат никакви сключени договори с клубовете си. И въпреки че сумите официално се превеждат от единия клуб на другия, в крайна сметка ги плащат родителите, като правят „дарение“ в същия размер на новия си отбор. Според Красимир Рачин правилото не е нищо друго освен схема за изнудване на родителите.


"Те използват правилника като репресивна мярка"

„Те използват правилника като репресивна мярка“, казва Рачин. Нещо повече – по думите му той ясно противоречи на закона, според който всяко дете до 18 г. има право свободно да се премести от един клуб в друг по собствено желание, без такси и без други изисквания.

Случаят на Рачин и неговия син не е изключение. В същата ситуация тази година се оказаха десетки деца. При някои от тях поисканите суми са били дори по-високи – родители, с които Свободна Европа разговаря, разказаха, че първоначално в неофициални разговори от клубовете са ги заплашили с до 12 000 лв. на дете. Впоследствие сумите са намалени и родителите се съгласяват да ги платят. Красимир Рачин обаче отказва и се готви да заведе дело срещу федерацията.

Как е възможно преместването на едно дете да струва хиляди левове? И могат ли клубовете да притежават правата на състезатели под 18 години, без да са ги обвързали с договори? Отговорите са в следващите редове.

„Хванали са ни във вълчи капан“

На 15 октомври се проведоха първите мачове по волейбол в различните възрастови групи до 18 г. при момчетата. В събота, 22 октомври, се проведоха и първите мачове при момичетата. Няколко деца обаче нямаха възможност да участват в тях. Въпреки началото на състезателния сезон те все още не са картотекирани, тоест БФВ не им е дала състезателни права.

Едно от тези деца е Александър Рачин. Когато преди два месеца решава, че иска да смени отбора му, баща му следва правилника на федерацията и иска от досегашния клуб служебна бележка, че няма някакви неизплатени задължения към него. Такава бележка обаче не му е изпратена. Вместо това от отбора канят Красимир Рачин на лични разговори, в които се опитват да го убедят синът му да остане при тях.


Мач на националния отбор на България по волейбол до 19 години.

 Впоследствие от клуба му изпращат писмо, в което изискват „такса развитие“ от 8600 лв., изчислена според правилника на БФВ. Други родители, които са поискали да сменят отбора на детето си, с които Свободна Европа разговаря, потвърдиха, че при тях комуникацията с тима е протекла по подобен начин. Вместо да получат въпросната бележка, те също са били поканени на лична среща.

По време на разговорите им е било обяснено, че трябва да се платят суми, вариращи от 4500 лв. (ако се споразумеят с отбора) до 12 000 лв. (ако не се споразумеят и сумата бъде определена според условията на БФВ).

„На парче се предлагат и правят някакви сделки“, разказа пред Свободна Европа майка, която също е решила да премести детето си от ВАСК в друг отбор. Тя пожела да остане анонимна.


По думите ѝ правилникът на федерацията е написан по такъв начин, че позволява на клубовете да използват заплахата от висока такса, за да убеждават родителите да не се преместват. Така именно заради правилника се стига до пазарлъци и индивидуални договорки между клубове и родители, в които решаващи са не обективните правила, а личните отношения.

„Така са ни хванали във вълчи капан, че нищо не можем да направим. Опитахме се да платим по-малка сума в името на това детето да може да играе“, разказва майката. От една страна те е яд, безумно много те е яд, от друга страна си притиснат и го правиш за доброто на детето.

Тя не иска да бъде цитирана с името си, защото се опасява от допълнителни проблеми с федерацията. Както Рачин, така и тя обаче смята, че правилникът на БВФ противоречи на закона. Въпреки това със съпруга ѝ са предпочели да се съгласят с условията само и само въпросът да бъде разрешен по-бързо.

„От една страна те е яд, безумно много те е яд, че трябва да даваш едни пари, които не е легално да ти искат, от друга страна си притиснат и го правиш за доброто на детето“, казва тя.

Какво казва правилникът на БФВ

Същото решение – да се съгласят с условията и да преведат „дарение“ в размер от 4500 лв. на новия си отбор, което той да преведе на стария – преди седмица взеха родителите на още около 20 деца, местещи се от ВАКС във волейболен клуб ЦСКА.

Правилникът на федерацията действително предвижда такава възможност – освен в частта с дарението. В него е записано, че всеки състезател може да бъде картотекиран в отбор, различен от досегашния му, след края на спортния сезон. Ако детето не е навършило 13 години, това се случва свободно. Ако е вече на 13 обаче, правилата се променят и за да се случи картотекирането, съществуват три варианта:

първо, в БВФ да бъде предоставена служебна бележка, удостоверяваща липсата на задължения към последния клуб, към който детето е било картотекирано;

второ, отдаващият и приемащият клуб да подпишат договор/споразумение за преотстъпване на състезателните права на детето;

или трето, ако те не успеят да подпишат такова споразумение, новият, приемащ клуб да заплати „такса развитие“ на БФВ, която след това БФВ превежда на отдаващия клуб.

„Таксата развитие“ пък се определя според тарифи, описани в правилника. Те предвиждат различни суми според възрастта на детето и броя на годините, в които то е било картотекирано. Така например таксата за дете на 13 г. е минимум 5000 лв., а за дете на 16 г. – минимум 6000 лв. Заради допълнителни точки в правилника обаче тези суми често стават двойни.

Законът за физическото възпитание и спорта (ЗФВС), който регулира правилата при картотекиране в различните федерации, обаче не предвижда нито нуждата от такси, нито от споразумения между клубовете, казва Красимир Рачин.

„Правилникът на БФВ противоречи на закона в тези си части. А той е подзаконов нормативен акт и няма как да има превес над закона“, посочва той.

Какво казват родители и адвокати

Затова и преди месец Рачин се свързва с юристи, които изготвят правно становище. Изпраща го на президента на БФВ Любомир Ганев, като в писмото си той призовава федерацията да отмени или да редактира правилника, но не получава отговор.

В момента Рачин се готви да заведе дело срещу федерацията, а целта му е да обори спорните точки в нейния правилник. Аргументите за това са няколко, посочва неговият адвокат Георги Вълков.

„Първо, става въпрос за деца, които нямат сключени договори с клубовете си“, казва Вълков. По думите му това е важно уточнение, защото ЗФВС прави разлика между двете хипотези.

Според закона в случай че дете до 18 г. има подписан договор с даден клуб, тогава клубът притежава и състезателните му права за целия срок на споразумението. Когато обаче такъв договор няма, състезателните права на играча се прекратяват автоматично с края на спортния сезон, а досегашният клуб спира да има претенции към него.

„В закона изрично е посочено – щом изтече спортно-състезателната година и ако детето няма сключен договор, то става един вид свободен агент, може да отиде абсолютно където си иска през следващата година“, казва Вълков.

Експерти, с които Свободна Европа разговаря, потвърдиха, че в другите големи отборни федерации – футболната и баскетболната, преминаването на деца до 18 г. от един клуб в друг се случва именно така, без допълнителни изисквания.

Освен това чл. 14, ал. 8 от правилника за трансфер на БФВ определя различни условия за преминаването на деца от един клуб в друг, в зависимост от това дали са навършили 13 г. Такова разграничаване в закона липсва.

И това ако не е форма на крепостничество, аз не знам какво е

Трети проблем е и самият начин за изчисляване на т.нар. „такси за равитие“, казва адвокат Вълков. По думите му в повечето случаи родителите сами плащат за почти всички разходи по развитието на играчите – като екипировка, такси за лагери, пътувания, изхранване. Така остава неясно по каква формула е изчислена минимална сума от 5000 лв. за дете на 13 г, например.

Според правилника таксата трябва да бъде преведена от новия клуб, но утвърдената практика е тя да бъде заплатена от родителите под формата на „дарение“ към отбора. Това беше потвърдено пред Свободна Европа от няколко родители.

„И това ако не е форма на крепостничество, аз не знам какво е“, обобщава Вълков.

„Федерацията няма нищо общо“

Свободна Европа се свърза с президента на БФВ Любомир Ганев, който коментира, че в случая не става въпрос за проблем на федерацията.

„Ние не правим нищо, което да противоречи на закона“, коментира Ганев.

 



„Никъде в нашия правилник не пише клубовете да си искат парите от родителите. Това, че клубът иска от родителите, това си е взаимоотношение между клубовете и родителите. Федерацията няма нищо общо с това“, каза той.

По думите му досега нито един клуб не е изказал критика към правилника. Свободна Европа потърси мнението и на клуба, който през този сезон е най-засегнат от преминаването на негови играчи в друг отбор – ВАСК, но не получи коментар.

От Министерството на младежта и спорта, към което Красимир Рачин и други родители вече са подавали сигнали, пък отговориха, че са запознати с казуса и в момента тече проверка.

„Заместник-министър Петър Георгиев е провел среща както с родители, така и с представители на федерацията по волейбол. След края на проверката министерството ще излезе със становище“, отговориха оттам след въпроси на Свободна Европа.

Докато случаят чака развитие, децата на родителите, които оспорват правилника на БФВ, остават без картотека. В събота Александър Рачин пропусна и втория мач за сезона на новия си отбор, а баща му не очаква нещо да се промени и за третия.

По думите му най-голямата жертва в случая са децата, чието развитие се спира. Синът му например не приема добре решението му да оспорва условията на федерацията. Ако Рачин заведе дело срещу нея, то може да продължи повече от година. През това време синът му ще продължи да бъде без картотека и да не участва в мачове.

„Със сигурност е изключително тежко за него, стои си в стаята, пита ме какво се случва всеки ден“, казва Рачин.

„Виждам го в очите му – другите родители платиха, ти не го направи, но по някакъв начин се надявам да ме разбере“.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи