Георги Глушков: Везенков е учебник по баскетбол, заслужава да стане Спортист №1 на България


Георги Глушков: Везенков е учебник по баскетбол, заслужава да стане Спортист №1 на България
(сн. FIBA.basketball)
01-11-2022 18:17 | Мария Маринова

Александър Везенков заслужава да бъде избран за Спортист №1 на България за 2022 година. Това категорично мнение изрази президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков. Крилото изпраща най-силната година в кариерата си, като спечели златен дубъл с Олимпиакос в Гърция, стана MVP в първенството на южната ни съседка, бе избран в Идеалната петица за сезона в Евролигата и неколкократно става Най-полезен играч на кръга в турнира.

 

Везенков бе и лидер на мъжкия ни национален отбор на Евробаскет 2022, като стана борец №1 в груповата фаза – впечатляващи постижения за спорт с толкова голяма конкуренция като баскетбола. Ето какво сподели по този повод Глушков в обширно интервю за BGbasket.com, първата част от което публикуваме днес:

 

- Какво мислите за представянето на Александър Везенков в последната година и за прогреса, който има?

 

- Това не е само мое мнение - в последната година на клубно ниво в Евролигата и в националния отбор той беше признат от най-добрите треньори като най-добра четворка в Европа. Това е абсолютно така. От моя гледна точка той е един уникален пример, защото той се е превърнал в учебник по баскетбол – той участва във всички фази на играта по най-добрия начин като супер играч. Той има един букет от умения на много високо ниво. Младите само трябва да гледат и да се вдъхновяват. Не сме имали толкова баскетболисти на такова високо ниво, признати от треньори, така че много ми се иска да стане Спортист №1 на България и да се пребори.

 

- Колко е важно за българския баскетбол Везенков да стане Спортист №1?

 

- Важно е за бълагрския баскетбол и за младите, за да разберат, че може. Баскетболът е труден спорт, но с много възможности и такива неща се постигат, стига човек да се труди и да иска много. Естествено, че трябва да има талант, добри физически качества и добра обстановка, но най-важно е да искаш много и да се учиш. С постоянство се вижда, че се постига много сериозен резултат. Той е изключително комплексен играч на всяка позиция. Той е мечтата на всеки един треньор и съотборник. С него се работи лесно, прави играта лесна и за другите играчи. Той е такъв майстор, че вкарва отвсякъде, където го оставиш.

 

- През лятото той избра да остане още една година в Олимпиакос. Има всички предпоставки за НБА, но смятате ли, че ще може да се наложи като един от водещите играчи и там?

 

- Смятам, че това може да стане. С качествата, с които има и които показва, съвсем спокойно може да го прави и в НБА. Трябва да отиде в подходящия отбор, в подходящия момент и при договор с подходящата сума, за да бъде гаранция, че ще може да покаже пълния си потенциал, защото невинаги в НБА има практически такава възможност. Факторите са различни. Аз смятам, че той е готов.

 

- Очаквате ли още следващата година да го видим в НБА?

 

- Той и тази година можеше да отиде, според мен, само че трябваше да избере подходящия момент, отбор и условия, както казах. Три са нещата, които трябва да съвпаднат, за да има голям шанс. Много е важно, че сега, като отиде, ще бъде като доказан състезател, а няма тепърва да се доказва. Той вече е доказан състезател, на когото трябва да бъде даден шанс.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Александър Везенков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи