Хаджисотиров: В България може да си играем 10 години този баскетбол, но няма да срещнем тази скорост и защита


Хаджисотиров: В България може да си играем 10 години този баскетбол, но няма да срещнем тази скорост и защита
(сн. НБЛ)
24-11-2022 09:47 | rilskibasket.com

Старши треньорът на Рилски спортист Людмил Хаджисотиров сподели мнението си след загубата от Орадя у дома, която бе пета за отбора му във ФИБА Къп:

 

"Не смятам, че подходът и нагласата се оказаха решаващи за загубата. Когато паднахме с разлика в Румъния, всички бяха мотивирани да играем. Най-голямата причина за загубата обаче е разликата в класите. Ние играхме с пълни смени и ни вкараха много трудни кошове, но това е по-високото ниво.

 

Имахме и лошо начало в първата част. Когато започнеш срещу такъв силен отбор разконцентриран и с грешки, се отразява зле. Не мога да си го обясня, защото много говорихме преди срещата точно за такъв вид начало.
След това, в останалите части - втората и третата, са почти равни, губим ги с по две точки разлика.


В последната ни вкарват 21, но пък ние имахме проблем с реализирането на точки и така се получи разликата. В третата част имахме момент, в който свалихме до 12 точки, но ни вкараха две тройки от наши грешки, след което гардът им Нийл, който е играл на високо ниво, наистина ни надигра няколко пъти тежко и разликата пак се вдигна. Все пак не мога да не кажа, че групата ни е изключително тежка.


Шоле са втори във Франция, Мехелен в Белгия, а Орадя са първи в Румъния и играха Файнъл Фор в на ФИБА Еврокупа. Наистина много здрава група, но това е добър опит за нас, защото можем в България да си играем 10 години този баскетбол, но няма как да се срещнем с тази скорост и тази защита. Почваме леко да се нагласяме, но пък жалкото е, че груповата фаза свършва.


Отборът на Орадя, както и другите два, имат много дълга ротация, и който и да влезе се държи едно постоянно, високо ниво. Поради тази причина и точките от резервите са 43-20 в полза на гостите, а в първото полувреме беше 24-3.

 

Много хубаво включване на Васко Попов от пейката, откъдето се вдигна и за нас тази статистика. Когато имаш тази дълга ротация от класни играчи, хем можеш да играеш агресивно в защита, хем държиш високо темпо и тази класа в нападение. Такива отбори могат да те бият и с нормален - прав баскетбол, а като започнеш да играеш с пълни смени, могат да те бият и с игра един на един, с трудни стрелби.


Пак казвам, това пък е ценен опит за нас и вярвам, че тези мачове ще ни помогнат за това, което ни предстои в българската лига. Надявам се също тези двубои да се отразят по добър начин на младите играчи в състава ни, както и на чужденците. Възможностите са ни такива, че взимаме млади момчета, които за първа година играят в европейски турнири и трупат опит. В другите три отбора чужденците са играли с години в такива турнири и са доминирали в тях. Нашите момчета обаче се стараят, а и ветераните им помагат. Има много грешки обаче, които трябва да се изчистят, но се надявам това да стане в НБЛ и там да показваме добра игра.


В последния мач срещу Шоле се надявам да можем да играем добър баскетбол и да седим добре“.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: ФИБА Къп, Рилски спортист, Людмил Хаджисотиров
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи