Борислава Христова: Няма база за сравнение на нивото на баскетбола в България и в чужбина


Борислава Христова: Няма база за сравнение на нивото на баскетбола в България и в чужбина
(сн. BGbasket.com)
24-11-2022 15:51 | Деляна Кадиева, пратеник на BGbasket.com в Белград

Баскетболистката на женския национален отбор Борислава Христова е мотивирана за предстоящата среща от европейските квалификации срещу Сърбия. Тя се надява подмладяването на състава да бъде стъпало за развитието на баскетбола в България. Ето какво още сподели Христова пред BGbasket.com:

 

„Чувствам се много добре отново да съм в националния отбор на България. Атмосферата в отбора е прекрасна в момента. Няма напрежение върху нас и смятам, че това ни е в полза. Мисля, че момичетата са въодушевени да играят срещу отбор на такова ниво, каквото е Сърбия. Готови сме за мача, ще дадем всичко от себе си, независимо от крайния резултат. Напълно мотивирани сме и смятам, че можем да покажем хубава игра, като се има в предвид и подмладяването на състава. Тези момичета ще ни помогнат за напред.

 

За момента мисля, че подмладяването на тима няма да се отрази по най-добрия възможен начин, защото отборът на Сърбия има много качествени баскетболистки, както и този на Хърватия. Но пък за бъдеще това ще ни помогне. Ще е едно стъпало напред за развиването на баскетбола и женския национален отбор. Надявам се да имаме повече време заедно с младите, да се развиваме и мачове като този ще ни помогнат занапред. И двата варианта са добро начало за нас.

 

Със сигурност смятам, че опитът, който придобиха състезателките в мача срещу предишния европейски шампион Испания, ще се отрази по позитивен начин. Знаят с какво се сблъскват. Имаме в състава състезателки от Берое, които видяха нивото в Еврокъп. Знаем какво да очакваме в този двубой. Физически и психически трябва да сме напълно мобилизирани и мотивирани и да дадем всичко от себе си.

 

(сн. BGbasket.com)

 

Относно отбора ми в Румъния – Шепши, очаквам да продължим напред без загуба със сигурност в местното първенство. Шепши е доста изграден и класен отбор, с много добър сръбски треньор и мисля, че ще успеем да завършим първенството в Румъния без загуба. Това са ни били целите винаги и подхождаме към всеки един мач изключително професионално. Няма значение нито с колко точки разлика ще победим, нито срещу кого излизаме на терена. Същата нагласа имаме и за Еврокъп. Там сме без загуба и ни остават два домакински мача в групата срещу двата турски състава. Надявам се да приключим груповата фаза като лидери и без загуба и вече в следващата фаза ще видим с какъв противник ще играем, а мотивацията си остава същата.

 

Мисля, че няма база за сравнение нивото на баскетбола в България и в чужбина. Трябва изключително здрава работа, по-специално физическа. Липсата на високи състезателки в България според мен е един голям минус. Но с доста добра мотивация, както от треньорите, така и от състезателите, нещата могат да се случат в един момент. Това за мен е най-голямата разлика. Извън България се работи доста усилено върху физиката и това не е офанзива в клубните отбори в страната ни. Това трябва да е една от стъпките за промяна и доста тактически трябва да се наблегне на тези неща.

 

Първото ми заминаване може би беше това в Америка. Преди това бях в Турция за една година, бях малка и не знаех много какво се случва около мен. В Америка е изключително силово. Исках да намеря развитие – да получа образование и да се развия баскетболно, което в Америка може да се случи на 100 процента. Това доста ми помогна да се сблъскам с различни елементи на играта, физически и психически дори. След като се върнах, бях израснала и вече в Европа исках да се усъвършенствам като играч, защото баскетбола тук е доста по-различен. Трета година съм в Европа и знам какво мога да очаквам.

 

В професионален план със сигурност включвам занапред да се развивам по най-добрия начин и да съм здрава. Евролигата ми е топ приоритет и съм си оставила някои врати отворени. За момента искам да се развивам, да изиграем тези два мача в националния отбор, да продължа с Шепши и лека-полека да видя накъде ще продължат нещата.“

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (жени), Борислава Христова
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи