Катрин Стоичкова: Реших да замина в чужбина, когато видях, че българският баскетбол започва да изчезва


Катрин Стоичкова: Реших да замина в чужбина, когато видях, че българският баскетбол започва да изчезва
(сн. BGbasket.com)
25-11-2022 22:56 | Деляна Кадиева, пратеник на BGbasket.com в Белград

Катрин Стоичкова направи дебюта си в женския национален отбор на България в мача срещу Сърбия от квалификациите за Евробаскет 2023. Баскетболистката на италианския Емполи прекара на паркета 20 минути, а ето какво сподели пред BGbasket.com за двубоя в Белград и за решението си да играе в чужбина:

 

„Почувствах се много добре на терена по време на мача. Липсваше ми да играя в националния отбор. Последният път, когато бях в състав за европейско, беше с момичета U20 и честно казано се разчувствах, когато ме повикаха.

 

Първото полувреме на срещата срещу Сърбия загубихме много топки и оттам дойде голямата разлика. Взимаха се прибързани решения, като част от тях според мен бяха грешни. Второто полувреме успяхме да изчистим тези неща и се видя ефектът. Казахме си на почивката, че можем много повече, трябва да влезем по-здраво в защита и по-нахъсано в нападение. Трябваше да покажем какви състезателки и отбор сме ние.

 

(сн. FIBA.basketball)

 

Вече втора година съм в Италия в Емполи. Миналата година бяхме в А1, но изпаднахме в А2. Като състав сме почти същите състезателки и съм много щастлива. Първи сме за момента в групата и целта ни е отново да се качим в А1.

 

Решението ми да замина в чужбина дойде в момент, когато видях, че българският баскетбол лека-полека започва да изчезва. Казах си, че ако искам да имам по-добро образование, да знам друг език, освен българския, и да се развивам баскетболно, трябва да пробвам нещо различно и да замина. Това ме накара да изляза извън България да играя и да уча.

 

Със сигурност в Италия има повече отбори и варианти за развитие. Заради различните дивизии, мачовете ни са доста на брой, а и ако си баскетболист в подрастващи, можеш дори да играеш в дивизия В или С. Колкото повече играе един състезател и има набор от мачове, толкова повече се развива и напредва. От това се гради самочувствието и уменията на баскетболистите.

 

Оттук нататък се надявам да успея отново да играя в А1. Със сигурност искам да продължа да играя, докато годините ми позволяват, не искам да се отказвам рано. В момента уча и след като завърша, искам се занимавам с диетология, да имам мой собствен офис, за да мога да помагам на спортисти да се хранят правилно.“

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (жени), Катрин Стоичкова
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи