Спартак предупреди феновете си за прояви на расизъм


Спартак предупреди феновете си за прояви на расизъм
(сн. НБЛ)
24-01-2023 17:02 | BGbasket.com

От Спартак Плевен излязоха с коментар относно наложеното наказание на тима, който бе глобен с 2000 лева заради расистки обиди от страна на публиката към играчи на Берое в мача помежду им. Ето какво написаха плевенчани на официалната си страница в социалните мрежи:

 

„Винаги сме били благодарни, винаги сме знаели, че ни подкрепя най-знаещата и разбиращата играта публика. Винаги сме били едно цяло! Считано от днес, всяка, дори и най-малка проява на расизъм от наш съгражданин, ще води до блокиране в официалната си страница в социалните мрежи, а в залата - до извеждане."

 

Припомняме и какво точно гласи наказанието от ДАС на Спартак Плевен:

 

Налага на БК Спартак Плевен, имуществена санкция в размер на 2 000 (две хиляди) лева на основание чл.37 т.2 от ДАП на НБЛ, за нарушаване на установения ред по време на среща  по баскетбол от група лица чрез непристойна проява, която създава ненормална обстановка на терена, в среща № 68 между отборите на БК Спартак Плевен и БК Берое, проведена на 07.01.2023 г.

На основание чл. 27 от ДАП, решението по т.1 подлежи на обжалване пред Арбитражната комисия на БФБ, в едноседмичен срок от уведомяването за същото.

 

Мотиви: Съгласно доклада на дежурния представител на БФБ и рапорта за инциденти от 07.01.2023 г., в 18:00 минута на срещата се получил конфликт между  състезатели от резервната скамейка на "Берое" и агитката на домакините (БК Спартак Плевен), които са разположени сравнително близо. В разпрата, от публиката на домакините са използвани обидни думи на расистка основа по адрес на състезателите на Берое. Конфликтът е овладян от старши съдията.

 

ДАС, счита проявата на публиката на БК Спартак Плевен за непристойна, създаваща ненормална обстановка за провеждане на баскетболна среща. Поведението на зрителите, участващи в непристойната проява не отговаря на приетите норми за поведение, като се отличава с изключителна дързост предвид дискриминационния и расистки характер на използваните скандирания спрямо състезателите на БК Берое. Проявата на публиката, освен че съставлява нарушение по смисъла на чл. 37, т.2 от Дисциплинарно-административния правилник на НБЛ, за което предвидената имуществена санкция е в размер до 5000 (пет хиляди) лева, също така представлява и нарушение  на нормите на чл.2, ал.1 и ал.2, т.1 и т.4, във връзка с чл.1 от Кодекса за етично поведение на БФБ. ДАС отчита обстоятелството, че нарушението от този характер се извършва за пръв път от публиката на домакина, но също така приема за недопустими такъв тип прояви, поради което налага имуществената санкция в половината от предвидения размер за същото нарушение, предупреждавайки че при повторно извършване ще наложи санкцията в пълен размер.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Спартак Плевен
Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи