Спартак Плевен зарадва феновете си с първа победа под ръководството на Любо Минчев


Спартак Плевен зарадва феновете си с първа победа под ръководството на Любо Минчев
(сн. НБЛ)
26-01-2023 21:12 | BGbasket.com

Спартак Плевен записа първа победа от близо два месеца насам в Националната баскетболна лига. Възпитаниците на Любомир Минчев се наложиха трудно с 84:82 при домакинството си на Ямбол в среща от 16-ия кръг на шампионата. Срещата премина през редица обрати, като крайният изход се реши в последните секунди от редовното време.

 

Така плевенчани заемат четвъртото място в таблицата на НБЛ с баланс от 8 победи и 8 загуби, а съставът на Ямбол остава на десетата позиция с актив от 5 успеха и 10 поражения. Следващият мач на Спартак е на 30 януари срещу Шумен в Плевен, докато още в събота Ямбол гостува на Балкан в Ботевград.

 

Баскетболистите на Спартак рано-рано успяха да наложат волята си и да напипат правилния ритъм в срещата. Тимът на Любомир Минчев намери начин да си извоюва двуцифрена преднина при 19:8 още в откриващия период, като до голяма степен се възползваше от грешните отигравания на ямболии от другата страна. По този начин авансът на спартаклии в един момент достигна 15 точки, след което обаче отборът на Ямбол най-сетне влезе в мача и със серия от седем поредни точки в края на периода стопи двуцифрената разлика и затвори частта при 29:21 в полза на Спартак.

 

Възходът в представянето на момчетата на Александър Алексиев се показа и във втората четвърт, в която домакините вече нямаха това предимство, което си бяха изградили в началото. Ямбол съкрати целия обем от дефицита си и изравни резултата при 39:39, като първото полувреме приключи при 44:43 за домакините от Спартак.

 

Третата четвърт се превърна в изключително равностойна, като Ямбол се сдоби с първата си преднина в мача при 47:48 в началото на периода. След това плевенчани отново възстановиха предимството си и поведоха с четири точки с тройка на Станимир Маринов за 53:49, но те така и не успяха да задържат аванса си до края на четвъртината. Ямболии отново достигнаха до обрат, като чрез пет поредни точки на Иван Лилов се оттеглиха с актив от три преди началото на последната част - 62:65.

 

Със силни изяви от страна на Николай Стоянов домакините поддържаха крехък аванс в първите минути от заключителния период, но ямболии не се предаваха и се поздравиха с нов обрат при 76:77 с оставащи две минути на таблото. Последните 120 секунди предложиха много драма, като домакините се измъкнаха от лапите на съперника чрез борбени отигравания на Ивко Ивков и Николай Стоянов, които вкараха важни кошове за плевенчани. Иван Лилов стопи разликата до само точка при 83:82 във финалните 30 секунди, но след това самият той не успя да донесе успех на своя тим, пропускайки тройка за победата.

 

Ивко Ивков и Цветомир Чернокожев поведоха Спартак с по 16 точки. Николай Стоянов отбеляза още 14, Седариан Рейнс вкара 12, а Станимир Маринов добави още 11 точки.

 

Иван Лилов и Трей Сампсън нанизаха по 25 точки за гостите от Ямбол. Уилямс Тавареш вкара още 14 точки.

 


 

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА СПАРТАК ПЛЕВЕН - ЯМБОЛ

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2022/2023

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2022/2023

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2022/2023

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2022/2023

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Спартак Плевен, Ямбол
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи