България се разминава с Хърватия в квалификациите през лятото


България се разминава с Хърватия в квалификациите през лятото
(сн. FIBA.basketball)
28-02-2023 20:11 | BGbasket.com

Мъжкият национален отбор по баскетбол на България ще трябва да почака повече време, за да научи съперниците си в третия етап на предварителните европейски квалификации. Тимът ни обаче по всяка вероятност ще се размине с най-силния отбор от останалите Хърватия.

 

ФИБА Европа ще обяви едва през пролетта датата на жребия и разпределянето на отборите по урни, отговориха от централата на официално запитване от BGbasket.com.

 

За момента се знае обаче, че в тази фаза на квалификациите трябва да участват общо 12 отбора – 4 отпаднали от първия етап (Албания, Ирландия, Косово и Люксембург) и 8 от втория (България, Австрия, Хърватия, Дания, Норвегия, Румъния, Словакия и Швейцария). Те трябва да бъдат разделени в четири групи по три.

 

По наша информация обсъжданите варианти са тимовете да бъдат разпределени по урни спрямо местата им в ранглистата на ФИБА или спрямо класирането на последното Европейско първенство. Ако някой от тях стане факт, България и Хърватия би трябвало да са водачи на групи и да не се падат един срещу друг, което би дало още по-големи шансове на „лъвовете“ за класиране.

 

Макар да не е обявено, очаква се победителите от всяка група да се класират за същинския етап на квалификациите, тъй като именно 4 са последните незаети места в него.

 

По регламент в основната фаза на пресявките участват 32 отбора. Четири от тях са домакините на Евробаскет 2025 – Латвия, Финландия, Кипър и Полша. Други 22 влизат заради достигането си във втория етап на световните квалификации (б.р. общата бройка на тези тимове е 24, но сред тях са и домакините Латвия и Финландия).

 

Останалите два отбора се класираха от втория етап на предварителните европейски квалификации и това са Северна Македония и Португалия. Съставът на Полша също спечели групата си в тях, но мястото му на практика вече бе гарантирано, след като през септември замени Украйна като домакин. С това сигурните за основния етап на европейските квалификации станаха точно 28 отбора от 32.

 

В края на месец март трябва да има Борд на ФИБА, когато се очаква да бъде взето и конкретно решение за системата в зависимост от това дали всички 12 отбора от третия етап ще потвърдят своето участие в него.

 

Мачовете ще са в периода 19 юли – 5 август, 2023 г.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Евробаскет 2025, България
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи