Президентът на Септември: Сякаш по-малките клубове не съществуваме


Президентът на Септември: Сякаш по-малките клубове не съществуваме
(сн. ББЛ)
07-03-2023 14:51 | BGbasket.com

След острата позиция от страна на БК Септември за селектирането на деца за предстоящия турнир на регионите и отговорът на главният методист към БФБ Петър Клечков, президентът на БК Септември Николай Спасов излезе със становище по темата Подбор и селекция на регионални национални отбори набор 2009 за София-град, което бе изпратено до пощата на BGbasket.com, като го публикуваме без редакторска намеса.

 

Становище на председателя на БК Септември Николай Спасов

 

Относно: Подбор и селекция на регионални национални отбори набор 2009 за София-град.

 

Уважаеми господа, позволявам си да имам позиция и мнение първо като председател близо 35 години на баскетболен клуб Септември и най-вече като човек,  който е бил част от структурата на БФБ - като национален треньор на подрастващи над 10 години, член на треньорска комисия 7 години и председател на друга комисия 3 години.

 

Преди всичко искам да кажа, че ние не търсим противопоставяне и конфликт с федерацията по баскетбол. Вярваме, че всички имаме една обща цел - развитието и популяризирането на българския баскетбол. И въпреки че съм бил опонент на БФБ по различни казуси, моята критика винаги е била добронамерена и креативна с цел положителна промяна в баскетбола ни, тъй като чувствително изоставаме от почти всички европейски държави. Затова е важно да се посочват проблемите и да се търсят начини за разрешаването им.

 

През годините сме имали различни мнения и критики относно дейността на БФБ най-вече в детско-юношеския баскетбол:

 

- недобре структурираният календар за подрастващите;

- малкият брой мачове на подрастващите;

- недостатъчно добрият подбор на състезатели за национални отбори на подрастващи.

 

Винаги сме настоявали в баскетбола да има повече млади и трудолюбиви хора, които са готови да работят с постоянство и отдаденост за нашия спорт. В тази връзка добър ход на федерацията е привличането на Българска Баскетболна Лига (ББЛ) към структурата на БФБ, която се управлява от млади и ентусиазирани хора. Имат добър календар, голям брой мачове и възможност за популяризиране на баскетбола в цяла България.

 

Няма как да не отбележа факта и тенденцията, че умишлено или не все по-рядко през последните години се взимат в национални отбори деца от по-малките клубове. Сякаш ние не съществуваме.

 

Пред последните 30 годни БК Септември е имал както спадове, така и върхове. Въпреки финансови, инфраструктурни и кадрови проблеми клубът ни винаги е бил конкурентноспособен на клубовете с по-големи финансови ресурси.

 

Нашата школа не само е разчитала винаги на свои кадри, но е произвеждала състезатели и за много други отбори. Ярък пример за това е, че в последния мач на националния отбор на България срещу Португалия бяха включени двама състезатели - Деян Карамфилов и Лъчезар Димитров, които са започнали баскетболната си кариера именно в БК Септември. Венцислав Петков, който пропусна последните мачове на националния отбор поради контузия, също прави първите си стъпки в баскетбола в нашия клуб.

 

Обръщам се специално към г-н Глушков и г-н Виденов относно становището на методиста на БФБ Петър Клечков, който изтъкна, че основен критерий за подбора на млади състезатели е групата, в която участват и съответното класиране на отбора.

 

Като бивш национален селекционер и настоящ треньор в БК Септември винаги съм правил подбор и селекция, като максимално съм обхождал всички отбори. За мен е важно да познавам всички талантливи деца и всички отбори, без оглед къде играят, какви класирания или резултати постигат. Винаги съм гледал с перспектива и развитие на дадения състезател. Водещо при селектирането на играчи трябва да е тяхната проява на терена и техните качества, а не това в кой клуб или в коя група се състезават.

 

В заключение ще кажа, че моето становище в никакъв случай не търси конфликт, но е мой дълг като председател и човек с близо 60 години опит в баскетбола да защитя преди всичко децата от нашия клуб, които не попаднаха в тази селекция и останаха огорчени. Трябва да защитя треньорите на БК Септември и най-вече треньор Димитър Христов, който е всеотдаен и трудолюбив. Да защитя родителите на нашите деца (а те са над 150), които изпаднаха в недоумение, защо нашият клуб получава подобно отношение. И накрая да защитя честта и реномето на баскетболен клуб Септември, който винаги е бил коректен и отзивчив участник и член на Българска Федерация Баскетбол. За това говори фактът, че нееднократно сме били награждавани от Вас, г-н Глушков, и от другите бивши президенти на БФБ.

Надяваме се, че ще намерим общи допирни точки, за да продължим да работим за развитието и бъдещето на любимата игра.

 

С уважение,
Николай Спасов
Председател на Баскетболен Клуб Септември

 

BGbasket.com е готов да предостави мнението и на други по темата.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи