Христина Иванова: Виждам се като треньор един ден


Христина Иванова: Виждам се като треньор един ден
(сн. БФБ)
16-03-2023 18:03 | Мария Маринова

Дългогодишната национална състезателка Христина Иванова-Цонкова има амбиции за треньорска кариера. Това призна тя пред BGbasket.com след церемонията на БФБ, на която бяха отличени най-добрите играчи у нас за последните няколко години.

 

Баскетболистката, която след края на миналия сезон временно прекрати професионалната си кариера, получи приза за №1 за 2019 г., а ето какво сподели тя за признанието, за бъдещите си цели и за развитието на женския баскетбол:


„Чувствам се много добре. Винаги е приятно да получиш награда, каквато и да е и когато и да е, въпреки закъснението. Както са казали хората – по-добре късно, отколкото никога. Радвам се, че ще си допълня колекцията. Прекрасно е да видя познати лица след кратко отсъствие – мои приятелки и приятели. Радвам се, че все още федерацията прави такива събития и се получава малък празник за българския баскетбол.

 

В първите месеци ми беше странно, след като спрях да играя, защото почти целият ми съзнателен живот е преминал в тренировки, състезания и мачовете. Сега пак не съм много откъсната, защото реших да си продължа образованието в НСА. Уча за треньор по баскетбол и пак съм свързана със залата.

 

Честно казано, виждам се като треньор един ден. Имах възможност да се занимавам с малки дечица, които да уча на най-елементарните неща в баскетбола. Не бях сигурна, че ще ми хареса, но наистина беше така. Хареса ми да съм от другата страна, да давам указания и се надявам един ден да успея да водя някой по-сериозен женски отбор.

 

Надявам се нещата ми в личен план да се развият, както искам. Мисля, че в България, когато и да реша, ще мога да се върна да играя. В добри отношения съм с абсолютно всички. Надявам се да съм жива и здрава и един ден наистина да се завърна в игра.

 

Не е минало много време, откакто спрях да играя – около половин сезон. Личните ми наблюдения са, че има много добри млади момичета, които играят с желание и се опитват да стигнат нивото, на което в момента е баскетболът. Последният пресен пример са момичетата от Рилски спортист, които играха финал за Купата на България. За мен бе много приятна изненада да ги наблюдавам. До третата част се държаха много добре. Може би опитът най-вече им попречи да продължат да са в мача.

 

Според мен има светлина в тунела и ако продължи да се работи с тези момичета, и им се обръща по-сериозно внимание, ще има голямо развитие. Надявам се баскетболът в България да се популяризира повече и да излизат все повече момичета, които да играят и в чужбина дори, и за националния отбор, и да постигат успехи.

 

Гледах последния мач и на националния отбор, който беше в „Арена Самоков“. Останах приятно изненадана и впечатлена от момичетата. Отборът е подмладен, но те се представиха супер добре, въпреки че все пак играхме срещу европейския шампион Сърбия. Там са много по-опитни състезателки и играят на много по-високо ниво. Въпреки това, нашият отбор излезе и се бори докрай и смятам, че и там има много светло бъдеще.“

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Христина Иванова
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи