Много мачове, много изненади, много интрига и ниско качество – баскетболът в НБЛ до момента (II част)


Много мачове, много изненади, много интрига и ниско качество – баскетболът в НБЛ до момента (II част)
(сн. НБЛ)
30-04-2023 15:29 | Тодор Димитров

След 7 месеца или 201 дни и 165 изиграни мача (рекорд) редовният сезон в НБЛ приключи. Сезон, който за разлика от предишните години се отличаваше с голяма равностойност, но качеството според всички специалисти бе на по-ниско ниво. Феновете обаче това не ги интересува особено. За тях е важно любимият им отбор да печели. Както е казано: „По-добре грозна победа, отколкото красива загуба“.

 

За пръв път от създаването на Националната баскетболна лига – през 2008 г. в нея има цели 11 отбора. BGbasket.com реши да припомни кой как се представи и да направи бегъл анализ на първенството преди плейофите. Той е предимно статистически и може да е в помощ и на коментаторите на мачовете.

 

Първата част от него четете ТУК, а днес ви представяме и втората:

 

Спартак Плевен

 

Един от двата отбора, заедно с Балкан, които направиха треньорски смени по време на сезона. Тодор Тодоров бе наследен от Любомир Минчев. Спартак тръгна с 6 поредни успеха - ЦСКА, Левски, Черноморец, Берое, Ямбол и Черно море, за да дойде изненадващата загуба в Шумен. Малко по-късно дойдоха няколко поред поражения, които доведоха до въпросната треньорска рокада. На Любомир Минчев му трябваше време, за да върне увереността в играчите.

 

Трима чужденци са в челото по индивидуален коефициент, но лидерът Барет Бенсън отдавна не е в състава, като именно напускането му до голяма степен повлия негативно на представянето на Спартак. Отборът е сред тези, които извършват най-много нарушения или казано с други думи - срещу които има най-много отсъдени нарушения. Сред лидерите е по процент стрелба за две точки. Интересното е, че е с еднакъв такъв с предстоящия си съперник в плейофите Черноморец – 56.1.

 

 

Левски

 

Дежа вю! Преди години, когато в клуба, с друга регистрация, отново имаше финансова криза настоящият президент, тогава треньор, Константин Папазов бе принуден да разчита на млади таланти, сред които Чавдар Костов, Христо Захариев и т.н. Сега Димитър Ангелов, Божидар Гьорев, подкрепяни от Папазов вече в позицията си на ръководител, отново разчитат на млади и перспективни играчи. Точно изригването на един от тях – Марио Боянов, стана причина за една от най-големите изненади през сезона до момента – спечелването на купата на България от Левски. Във финала срещу ЦСКА 18-годишният баскетболист вкара 11 точки при стрелба 3 от 4.

 

Двата отбора излизат един срещу друг в плейофите и дали отново треньорското трио на ЦСКА ще бъде надхитрено от това на Левски ни предстои да разберем. Трудно е да си представим, че „червените“, чийто бюджет е около три пъти по-голям от този на опонента си, ще загубят два пъти и то при домакинско предимство, но през сезона видяхме всичко.

 

Иначе Левски започна колебливо, после стабилизира играта си, за да стигне дори и до трето място в класирането, но поспепенно нещата си дойдоха на мястото с оглед потенциала и финиширането на шести изглежда логично. Чужденците са на първите три места по индивидуални показатели. 

 

 

Берое

 

Може би най-тотаджийският отбор. Никой не може да предвиди в какво настроение ще излязат играчите, а според интервютата на треньора им, който още чака своя лиценз, Бойко Миленков, изглежда, че и той не може да разбере „цикъла“ на своите баскетболисти.

 

През редовния сезон Берое победи всички с изключение на Рилски спортист. Спечели в Ботевград, в София срещу Левски, а същевременно загуби у дома от намиращите се под него в таблицата Шумен и Ямбол. Със 76.6 процента успешна стрелба от наказателната линия старозагорският тим е на второ място в този показател след Балкан. Това е съставът, където българските играчи се представят най-слабо. На челните шест места по показатели са чужденците, обличали зеления екип през сезона. Първият българин е едва седми – Ерик Димитров, но той пък има само 9 мача и вече отдавна не е отбора. 

 

В плейофите първи съперник на Берое е Балкан, който точно в деня на шегата – 1 април - отстъпи не на шега в Ботевград от своя предстоящ опонент. Едва ли са много вярващите, че тук ще има изненада, но и във Възкръсването на Христос не са вярвали и не вярват много...

 

 

Академик

 

Най-слабият гост в лигата заедно с Черно море. Неучастието в Купата на страната в края на март сякаш подейства положително и избраниците на треньора Йордан Янков стигнаха до плейофите. 35-годишният Тони Гуджино е най-стабилно представящият се. Донякъде разочароващ сезон за капитана Васил Бачев, който може би изживяваше тежко отпадането в последния момент от състава за Евро 2022.

 

Академик е отборът с втори най-слаб процент стрелба за две точки след този на Шумен – 50.3. В последните си домакинства победи Рилски спортист и ЦСКА, но тези срещи бяха повече за престиж за гостите.

 

Сега в плейофите срещу самоковци психологията ще е съвсем различна. Истината е, че сензацията осмият да елиминира първия, както стана в Източната конференция на НБА, е малко вероятна, но пък Академик показа, че не се страхува от Рилски спортист).

 

 

Следва продължение...

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи