Александър Чакмаков: Ние нямаме проблем, както да са петима българи на терена, така и един


Александър Чакмаков: Ние нямаме проблем, както да са петима българи на терена, така и един
(сн. НБЛ)
06-06-2023 09:42 | Деляна Кадиева

Членът на Управителния съвет на ЦСКА Александър Чакмаков сподели позицията на ЦСКА относно предложението за четирима чужденци на терена от следващия сезон в НБЛ. Ето какво каза той пред BGbasket.com:

 

„Относно предложението за четирима чужденци на терена – обсъдено е от всички и са гласували девет клуба за, един не се е явил и един за против. ЦСКА няма проблем и с досегашното правило да има двама българи на терена. Нямам представа как това би се отразило. Ако вземете предвид статистиката от тази година с първите 50 играчи от българската лига и им вземете коефициентите, сравнете колко са чужденци и колко българи. Няма нужда да коментирам допълнително. На събранието сме си казали мнението от клуба. Не е моя работа да правя анализ как е действала наредбата от 2007 година досега. Ние нямаме проблем, както да са петима българи на терена, така и един.

 

Брандън Йънг има български паспорт и български права, които му дава Конституцията. Позицията ни е такава: Дали федерацията ще разреши или не той да играе като българин на терена, ние трябва да се съобразим с това. Което е за другите, това ще е и за нас. Има и нещо друго това поколение на Христо Захариев, Чавдар Костов и т.н. скоро ще приключи с баскетбола. Кого пазим? Емил Стоилов е в Испания, Коцето Костадинов е в Испания, Виктор Гергов и Дамян Минков са в ЦСКА, Берк Мехмед е в Черноморец. Кой друг ще протектираме от младите баскетболисти с това правило.

 

Според мен това никак не би повлияло на националния отбор. Той е репрезентативен, там трябва да отиде всеки един българин, който го повикат, трябва да отиде с удоволствие. Ако това правило помогне в бъдеще да играят повече българи, защото това е смисълът му, ще играят повече българи, отколкото чужденци. Треньорът на националния отбор Росен Барчовски иска да остане правилото.

 

Във всяка колективна игра в Европа, зад Океана, в Астралия, няма значение къде, има интереси на играчи и на агенции, на обществените национални лиги или федерации или на собствениците на клубове. Обикновено трите групи хора имат различни интереси. Вървят напред тези страни, които намерят начин да балансират интересите, особено в България, където телевизионните права са 0, рекламите са изключително малко и отборите не могат да печелят от реклами.

 

В интерес за спорта е тези три интереса да бъдат балансирани по някакъв начин. Не може да бъде само интересът на играчите и на агентите. Играчите искат по-високи заплати. Собствениците на клубовете имат интерес да си максимизират бюджетите и срещу по-малки заплати да вземат по-качествени играчи. Затова погледнете статистиките на най-добрите играчи в НБЛ от тази година. Това казва всичко с правилото двама българи. Каквото е за другите, това е и за ЦСКА. Приемаме всичко, което федерацията е склонна да реши.“

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, ЦСКА, Александър Чакмаков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи