Честита 85-а годишнина на Саркис Ованесян


Честита 85-а годишнина на Саркис Ованесян
08-06-2023 08:26 | BGbasket.com

На днешния ден Саркис Ованесян навършва 85 години. Той е роден на 8 юни, 1938 г. в Хасково.

 

От 1956 година, освен активен състезател, той е вече и баскетболен съдия. Активната му съдийска дейност започва в средата на 70-те години, когато се включва в състава на Пловдивската съдийска колегия.

 

През 1976 г. е избран за член на Бюрото на колегията като зам. председател и отговарящ за назначенията. Две години по-късно вече е в списъка на съдиите, ръководещи в "А" републиканските групи. В следващите години той се утвърждава като един от водещите съдии от национален мащаб, по-късно и като комисар.

 

В края на 1984 г. тогавашният председател на ОСКБ Станко Стоянов е издигнат за председател на Окръжната секция по баскетбол и за негов приемник е избран Саркис Ованесян. Неговят мандат продължава, с прекъсване /между 1991 - 1995 г./ чак до 2008 година. В този период и особено след това, когато вече работи като инструктор, Ованесян има голям принос за развитието на пловдивското и националното баскетболно съдийство. Той работи усърдно и всеотдайно за привличането и подготовката на десетки млади съдии. Някои от тях се утвърждават на национално равнище, а четирима достигат до международна категория - Светлана Стоянова, Мартин Хорозов, Стефан Стефанов и Серафим Петров.

 

25 години Саркис Ованесян е председател на една от най-продуктивните съдийска колегия в българския баскетбол, а от 15 години е почетен председател. Той е и един от най-добрите инструктори – учители на младите съдии по баскетбол в България.

 

Вижте ТУК кои още баскетболни личности празнуват рожден ден на днешния 8-и юни.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи