Васил Стоянов: Не може да има гарантирани места за българите, конкуренцията ражда прогрес


Васил Стоянов: Не може да има гарантирани места за българите, конкуренцията ражда прогрес
08-06-2023 17:14 | Деляна Кадиева

Президентът на Черноморец Васил Стоянов сподели мнението си относно новото предложение за минималния брой българи на терена в мач от НБЛ. Както е известно, някои клубове в НБЛ искат вече да може да има четирима чужденци едновременно в игра, а не трима, както бе досега. Ето какво каза Стоянов по темата пред BGbasket.com:

 

Не е задължително да има четирима чужденци на терена. Може тимът да е и от 12 българи, в това няма ограничение. Много е важно това да се разясни, защото хората остават с впечатление, че колкото чужденци се приеме да има, толкова ще бъдат задължително. Не, не е задължително да има даже чужденци на терена. Ако ние имаме българи, не означава, че задължително ще има четирима чужденци на терена. Това е максимумът и всеки отбор си решава. Пак запазваме броят на българите в отбора. Те са пак осем, като минимум един трябва да има на игрището. Аз също искам да има само българи и ако може да са само в Бургас, ще е най-добре.

 

Има и друго нещо – трябва да погледнем и от двете страни. Това, че ще има двама или трима гарантирани българи на терена не означава, че нещата вървят на добре. Това не значи, че те задобряват или че има конкуренция – не. Но пък да се вземат каквито и да е чужденци, също не означава, че е правилно. Погледнете от страна пък на ръководството – българите може да искат такива пари, но трябва да си ги заслужат. Всеки може да иска всичко. Въпросът е дали го заслужават, дали е реално и дали е възможно да им плащаме такива пари. Ако те са толкова добри и на такива класа, естествено, че не ни трябват чужденци.

 

Дайте да ги сметнем, то е проста математика – като има четирима чужденци в един отбор, остават още осем места. Това са 8х11 = 88 българи, които трябва да има. Мисля, че нямаме 88 класни играчи, които да взимат такива пари, които са повече от чужденците. Те не са най-добрите чужденци, но не са и най-слабите. Ето видяхте кой избраха за най-полезен играч – Суарез, видяхте и как вървят мачовете, кои изнасят срещите. То се вижда, не можем да отричаме. Ако махнем чужденците, какво ще стане – направиха го това при жените и какво стана, нали видяхте. Когато има чужденци, има по-голяма конкуренция, защото колкото и да е неприятно, те са по-добри от нашите състезатели. Не са най-добрите в света, но след като тези не са най-добрите, ако дойдат най-добрите в света или дори в Европа, тогава ние не трябва да плащаме на българи въобще. Така ще излезе. Аз нямам нищо против – ако се докажеш и си по-добър, парите са ясни – дават се на този, който върши работа.

 

Не може изкуствено да поддържаме някакво ниво. Примерът е прост – мога веднага да кажа някои имена, когато въведохме правилото за задължително двама българи на терена, които вече оттогава не са в националния отбор. Това правило подобри ли качеството на българите – не. Няма такова място в света, където да се гарантират, особено в България, две места за двама българи, които могат да поискат колкото си искат пари, защото като няма българи казват произведете ги. Как да стане това? Това да не са домати да ги засадим и за три месеца да са готови. Да, произвеждат се.

 

Ето в Бургас беше закрит баскетболът. Имаме в момента 180 деца, от които гарантирам, че ще изкараме двама трима от юношите за мъже. Те обаче не могат да вземат три години за една, няма как да стане. Още повече виждате с този мащаб как стоят нещата. Ето например Партизан – сърбите нямат млади играчи ли? Видяхте колко сърби играят в отбора.

 

Пак казвам – аз съм за българите, за да има национален отбор, но не може изкуствено да се създава някаква такава много удобна и приятна среда, в която аз примерно мога да играя малко повече от другите, да искам колкото пари си поискам. Защото просто няма други. Не можеш да „извиваш ръцете“ на ръководителите.

 

Ето и аз също съм играл баскетбол. Тогава играехме много добър баскетбол срещу много по-добри отбори и ние нямахме почти никакви чужденци. Побеждавал съм лично аз три отбора, европейски шампиони, с три различни български тима, като имахме по един чужденец в отборите. Само в Левски имахме двама сърби и един американец. Реал Мадрид победихме с Плама без нито един чужденец. Значи има ли разлика? Няма прилика. Затова нещата не са както изглеждат.

 

Вие сега искате българите да не се развиват. Не, напротив. Развивайте се в среда, която предполага конкуренция. Като няма други, винаги ще се намерят чужденци – дали американци, дали други. Там хората искат и тренират, това е. Нито мога да защитам някого, нито да обвинявам. Просто това е естественият ход.

 

Не знам дали тава правило би вдигнало нивото в националния отбор. Ето преди две години приехме това правило – бяха задължително двама. Нещата са сравнително прости. То е измислено в цял свят, няма да измислим топлата вода. Ето двама от нашия отбор влязоха в националния отбор. Мисля, че не е толкова отрицателно, колкото се говори. Ние сме в Европа и трябва да се конкурираме с останалите, дори и с американците. За да съм по-добър, за да взимам повече пари, трябва да съм по-добър от тях. В моята държава съм си, пред моята публика. Ами дайте да направим нещата, така че това така да стане.

 

Как да станат нещата – да махнем изобщо чужденците, за да се развиват българите ли? Тогава пък въобще няма да стане. Това го гарантирам. Нека да видим какво ще стане. Не може да има гарантирани места за българите. Конкуренцията ражда прогрес, качества, характер и умения."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Черноморец, Васил Стоянов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи