5 "за" бг-баскетбола


5 "за" бг-баскетбола
11-10-2007 01:20

Баскетболното ни първенство вече стартира с победи за Левски, Черно море, Спартак Плевен и Сливен, а срещите като че ли предложиха достатъчно интрига за любителите на баскетбола. Носителят на титлата и Купата ЛукОйл Академик пък гостува на ЦСКА в четвъртък от 18 часа в зала „Христо Ботев” и макар фаворитът да е ясен като бял ден, то въпросителната е как ще изглеждат двата тима на терена след многото промени.
И все пак, ако на някой са му необходими определени причини, за да се развълнува от случващото се този сезон, та ето 5 такива: 
 
1. ЛукОйл Академик
Да, определено. При условие, че „студентите” са с класа на останалите отбори в България, то вътрешният шампионат си остава мястото, където феновете извън София ще могат да видят не само по телевизията продукцията на ЛукОйл Академик този сезон. Най-добрият ни баскетболен тим в последните години пак прави сериозна селекция с намерението да се противопостави успешно на силните европейски отбори, с които ще се срещне в купа УЛЕБ. И, ако софийските запалянковци ще могат да видят Тодор Стойков, Донта Смит, Перо Антич, Ристе Стефанов и останалите в зала „Универсиада” по време на европейската надпревара, то хората във Варна, Плевен, Ямбол, Ботевград, Сливен, Русе и Самоков ще станат свидетели на гостуванията на шампионите в местните зали.  
 
2. Левски – ЦСКА
След драмите при „червените” през лятото и спокойствието при „сините” изглежда двата отбора пак са готови за истинско дерби. Нещо подобно на това, което се случи в полуфинала за купата на България в Перник. А щом между Левски и ЦСКА няма някаква драстична разлика, това обещава и оспорван двубой, което би било най-големият дразнител за публиката. Друг е въпросът, че докато единият тим едва се спаси от разпадане, то другият запази основното ядро от миналата година. 
 
3. Черно море, Спартак Плевен, Балкан Ботевград…
И всеки друг отбор, за който домакинството значи много. Защото пълната зала би била най-добрият стимул за играчите да гонят победата с всички сили. Или поне да се хвърлят здраво на фаворитите или по-точно – на фаворита ЛукОйл Академик. До колко ще им стигнат силите не е ясно, само е сигурно, че битката в подножието на върха ще е ожесточена. 
 
4. Младите
Може да не звучи много убедително, но и в България има какво да се види от младите. Стига разбира се треньорите да дадат шанс на онези, които наистина заслужават. Чавдар Костов, Асен Великов, Христо Захариев, Ники Върбанов, Христо Николов, Живко Стоянов, Николай Колев, Станислав Славейков, Крум Дойчинов, братята Лилови… И това без замисляне. А списъкът може да е доста по-дълъг. Потенциалът на повечето е безспорен, но друг е въпросът дали талантът им ще бъде развит или някои ще останат вечните надежди… Дано накрая не търсим пак виновници и причини за застоя, а за израстването им. 
 
5. Просто заради емоциите
Че такива ще има е 100% сигурно. Царе сме да правим „буря в чаша вода”, но това ни е чарът, нали така?!      

Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи