Бием Финландия, мисия "Евробаскет 2009" продължава


Бием Финландия, мисия "Евробаскет 2009" продължава
Аврамов атакува коша на съперника (sport1.bg)
10-09-2008 22:50

Е да си дойдем на думата – Финландия не може да бие България на баскетбол. Ако беше на ски скокове, биатлон или хокей – да. Но на баскетбол няма как да се получи. Нашият баскетбол е много по-добър от финландския, макар, че гостите от скандинавската страна показаха, че не са за подценяване.
 

Тази вечер мъжкият ни национален отбор, воден от Пини Гершон, си свърши работата, отказвайки Финландия от идеите да поднесе изненада и да се намеси в борбата за класиране на европейско първенство. Нашите момчета се наложиха със 102-90 и запазиха всички шансове самите те да стигнат до шампионата в Полша догодина.


Зала „Универсиада” бе изпълнена до краен предел далеч преди началото на двубоя. И не само, отвън останаха голям брой зрители, които не успяха да влязат и изгледат на живо срещата.
 
Страхотен мач изигра натурализираният американски плеймейкър Ибрахим Джабер, който наниза 29 точки, хвана 8 борби, подаде 6 асистенции и "открадна" 5 топки и постигна коефициент от 38. 
 
С двуцифрен точков актив завършиха останалите състезатели от стартовата петица на българите – Деян Иванов с 18, Тодор Стойков с 16, Филип Виденов с 12 и Димитър Ангелов с 11. Виденов игра по-голямата част от мача с контузена лява ръка, но показа на финландците „специалитета” си – стрелбата от тройката като цели 4 пъти бе точен от далечно разстояние.
 
През първото полувреме Стойков вкара само 2 точки, но през второто той пое диригентската палка и като истински капитан поведе съиграчите си към така важната победа. Той бе в основата на почти всички акции след почивката и не само се нагърби с организацията на играта, но и сам поемаше риска да атакува коша на съперника. През вторите 20 минути той вкара 14 точки и в момента, в който той се разигра, на всички в залата и пред телевизионните екрани стана ясно какъв ще е завършека на двубоя.
 
България излезе отново начело в групата с актив от 4 победи и 2 загуби, с точка пред Сърбия, но и мач повече. На трето място вече е Италия, която има само 2 победи и 4 загуби, колкото и Унгария на четвърто място. Финалдния е последна, с минимален шанс за класиране за Евробаскет 2009. Нашите почиват в събота, когато са срещите от следващия кръг, а именно Унгария-Сърбия и Финландия-Италия.
 
На българите остават два мача до края на този цикъл квалификации, гостуване в Торино на Италия следващата сряда и домакинство на Сърбия в последния кръг на 20 септември. При две победи се класираме директно за Евробаскет 2009 в Полша. Ако обаче не успеем в един от тях, ще разчитаме да има отбор в някоя от другите три групи с актив от 3 победи и 3 загуби. Припомняме, че само 3 от 4 от отборите, заели вторите места се класират за европейското първенство.


За Финландия изключителен мач направи подписалия вчера с гръцкия МарусиШон Хъф. Той реализира 5 тройки и общо 26 точки, а освен това грабна и 7 борби.
 
Младият гард Петери Копонен този път разкри таланта си за разлика от първата среща във Вантаа, когато остана само с 2 точки. Днес той вкара 19 точки (4 тройки) и подаде 6 асистенции, но пък направи и 7 грешки.
 
Игралият за известно време в НБА Хано Мотола остана с 15 точки и 7 овладени топки.
 

Българите завършиха срещата само с 4 технически грешки, едно уникално постижение срещу 15 за съперника.


Срещата започна много агресивно от страна на двата отбора. След кош на Копонен, Финландия поведе с 11-12, но българите отговориха с 9 поредни точки и за първи път в мача се откъснаха в резултата с 20-12. Копонен отвърна с тройка, но в крайна сметка момчетата на Пини Гершон бяха далеч по-добри в атака и спечелиха първите 10 минути със 7 точки разлика – 29-22. Отличи се много добре единия близнак Деян Иванов, който само в тази първа четвърт имаше отбелязани цели 12 точки.
 
През втората четвърт финландците показаха, че са дошли за победа в София и няма да се дадат така лесно. Бавно свалиха разликата, а 4:29 преди почивката след завбивка на Хъф дори и поведоха с 37-39. За 5 минути и половина от втората четвърт те бяха вкарали цели 17 точки срещу само 8 за България. Нашите си върнаха водачеството в срещата, но нова тройка на Хъф 44 секунди преди края на частта ги изведе с точка напред 46-47. В самия край преди почивката Деян Иванов пропусна да реализира, а топката излезе отвътре казано на баскетболен език. Така Финландия имаше аванс от 1 точка след 20 минути игра, но по-обезпокоително бе, че те имаха невероятен процент на стрелба от зоната за 3 точки – 8 от 12 (66.7 %). Пет различни баскетболисти на гостите отбелязоха тройки, а на всичко отгоре и нямаха пропуск от линията за наказателни удари (5/5).
 
От нашите единствено Иванов с 14 точки, Джабер с 11, Виденов с 9 (3 тройки) и донякъде Стефан Георгиев с 6 бяха ударната мощ в нападение.

В третата част дойде момента за Тодор Стойков. Той бе истински лидер и бе в основата на натрупването на сериозна разлика в наша полза. Хано Мотола вкара два наказателни удара за 48-51 за гостите 1:17 след подновяване на играта. В следващите 4 минути обаче серия от 16-0 подкоси финландците, а по средата на частта българите вече бяха напред с 64-51.


 

Оттук до края на мача българските баскетболисти, пдокрепяни мощно от страхотната и в този мач публика, не изпуснаха инициативата и само в един момент към края допуснаха разликата да стане едноцифрена. В крайна сметка България спечели по убедителен начин със 102-90 и запази шансовете си за класиране на Евробаскет 2009 догодина.


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БЪЛГАРИЯ - ФИНЛАНДИЯ
 
ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ЕВРОКВАЛИФИКАЦИИТЕ
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В ГРУПА А ОТ КВАЛИФИКАЦИИТЕ
 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В ЕВРОКВАЛИФИКАЦИИТЕ
 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА В ЕВРОКВАЛИФИКАЦИИТЕ
 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА БЪЛГАРИЯ В КВАЛИФИКАЦИИТЕ


Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи