Лукойл Академик удари дъното


Лукойл Академик удари дъното
Кени Аделеке с топката (сн: sportni.bg)
09-12-2008 22:00

След загубите от фаворитите УНИКС Казан и Динамо Москва, за българският представител в Еврокъп Лукойл Академик оставаше да се надява да се отсрами поне с някоя и друга победа срещу другият отбор без успех до момента - латвийския Баронс ЛМТ. Уви, тези надежди се оказват напразни. Латвийците вече имат победа в актива си, след 75-88 тази вечер в зала Универсиада, а за нашите шампиони не се вижда вече светлина в тъмния тунел на тазгодишните им европейски изяви.
 
След ужасяващото текучество през последните две години на поста плеймейкър в Лукойл Академик, в този мач диригентската палка на терена пое току що привлеченият Тони Ейкинс. Той игра много добре, въпреки че има само две тренировки с новите си съотборници, а още по-добре се представи сърцатият център Кени Аделеке. Но усилията на двамата американци бяха крайно недостатъчни, след като не получиха никаква подкрепа от останалите в отбора, с изключения на някоя друга и точна стрелба отдалеч на Ристе Стефанов. Тъжното е, че при очертаващия се преждевременен край на сезона в Еврокъп за Лукойл Академик (досега в пет участия в бившия турнир Купа УЛЕБ само един път тимът не бе успял да мине груповата фаза), именно американците са тези, които може да "изгорят". Защото шефовете на клуба може да преценят, че няма смисъл да им се плащат до края на сезона големите заплати, след като оставащите цели - титла и купа в България - могат да бъдат постигнати и с далеч по-малък бюджет...
 
Още в началото на срещата латвийците поведоха с 3-8 след тройка на литовския си плеймейкър Гиедриус Густас и после няколко минути поддържаха разлика между 4 и 7 точки. След много пропуснати стрелби, означаващи пропуснати шансове Лукойл Академик да изравни, Баронс успяха да стигнат дори до 9 точки преднина - 8-17 при оставащи 2 минути до края на първата част. Току що влезлият Христо Николов наниза първа тройка за Лукойл и намали разликата на 6 точки, а след 3 точки от следващата атака (кош с фаул) на друга резерва - Димитър Ангелов - българският тим вече изоставаше само с 3 - 14-17. След две грешки в края на четвъртината обаче тя завърши при 14-21.
 
Добрите изяви на Ангелов в нападение продължиха и с негови 5 точки Лукойл се задържаше в мача до 19-25. Другият, върху който се крепеше играта на нашите шампиони, бе Кени Аделеке. С типичната си борбеност той беше автор на повечето овладени топки за отбора си, като често се опитваше (и често успяваше) да осигури втори шансове в атака. Американците Роудс и Абърнети обаче бяха много резултатни за гостите в тези минути и с кош на последния неговият тим вече водеше с 23-30. След поредна борба на Аделеке и тройка на Ристе Стефанов разликата отново падна за момент до само 3 точки - 27-30. Продължиха обаче проблемите на отбора домакин, най-вече заради ръстовото превъзходство на Баронс в подкошието - до края на полувремето играчите на Лукойл получиха 3 "чадъра", два от които направи 213-сантиметровият Каспарс Берзинш. Именно той наниза и тройка, с която неговият тим започна отново да трупа аванс, стигнал до 9 точки - 31-40 на почивката. Гостите можеха да водят и с повече, ако не бяха подвизите под техния кош на неуморимия Аделеке, който за тези 20 минути имаше 11 точки, 9 борби (цели 5 от тях в нападение) и един блок.
 
В третата четвърт Лукойл Академик така и не успя да направи обрат, след като на всяко намаляване на разликата гостите отговаряха със свое поредно дръпване в резулата над 10 точки. Преднината им стигна и до 13 след мощна забивка на Роудс в 27-ата минута (45-58). Аделеке продължаваше да се изявява отлично в нападение и в борбата под кошовете, за да "поддържа огъня" за своя отбор. Той обаче трудно се справяше в защита с опазването на Димитриъс Аликзандър, който през първото полувреме бе вкарал 7 точки за Баронс, а само в първите няколко минути на второто записа нови 10.
 
Все пак, след отличен пробив на адаптиращия се "в крачка" към отбора Тони Ейкинс, домакините бяха успяли да намалят пасива си до 7 точки, когато за техен ужас Мартинш Кравченко им набута тройка с табло почти от центъра на терена със сирената за край на третата част - 54-64.
 
Последната четвърт започна отлично за домакините - за по-малко от 2 минути Ристе Стефанов наниза тройки в три поредни атаки на Лукойл, с което българският тим намали разликата до само 4 точки - 63-67. После тя стана само 2 при 69-71, а Тони Ейкинс вече показваше, че умее и да раздава отлични пасове. За съжаление, този подем на отбора на Лукойл не продължи дълго и след 72-74 вече си проличаха слабостите в защита - 7 безответни точки на гостите и отново преднина от 9 точки за тях само 3 минути преди края. После основният плеймейкър на гостите Густас напусна за 5 фаула, но пък друг гард - стрелецът Мартинш Кравченко - продължаваше да демонстрира точния си мерник. След като минута и половина преди края той наниза 5-ата си тройка (от 6 опита до момента, общо 7) в мача, вече всичко бе ясно - 74-87. Двата отбора си размениха само по още една точка след рутинни фаулове за крайното 75-88.
 
Най-резултатен за успеха на Баронс ЛМТ се оказа Димитриъс Аликзандър, въпреки че вкара само още 4 точки през последните около 15 минути и завърши с 21. Той замалко изпусна дабъл дабъл, овладявайки 9 борби. По 15 точки добавиха Кравченко (при него всичките от тройки) и Чарлс Роудс, а Каспарс Берзинш се отчете с 12, плюс 3 блока.
 
Кени Аделеке, съвсем нормално, се бе поуморил накрая, след като носеше отбора на гърба си дълго време, и остана със 17 точки и 13 борби. Тони Ейкинс записа общо 14 точки и 7 асистенции при дебюта си за Лукойл, а Ристе Стефанов завърши с 16 точки (4 тройки). Ненад Чанак и Димитър Ангелов добавиха по 11 т. Капитанът Тодор Стойков овладя 6 борби, но нямаше ден в стрелбата и пропусна при всичките си 6 опита от зоната за три точки, за да завърши само с 1 точка.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЛУКОЙЛ АКАДЕМИ - БАРОНС ЛМТ
 

ВРЕМЕННИ КЛАСИРАНИЯ ВЪВ ВСИЧКИ ГРУПИ НА ЕВРОКЪП
 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В ГРУПА В НА ЕВРОКЪП
 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ВСИЧКИ ГРУПИ НА ЕВРОКЪП
 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ВСИЧКИ ГРУПИ НА ЕВРОКЪП


Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи