Рилецо открива Файнъл Фор срещу сръбския Мега


Рилецо открива Файнъл Фор срещу сръбския Мега
Рилски спортист срещу мотивиран млад съперник
23-03-2009 16:08

Утре от 18.00 ч. единственият български участник във Финалната четворка на Еврохолд Балканската лига - Рилски спортист - се изправя в първия полуфинал в своята Арена Самоков срещу сръбския Мега Хипо Лизинг от Белград.
 
Ако ситуацията беше тази от преди месец, Рилецо би бил категоричен фаворит. Тогава отборът току що бе завършил на първо място в своята група Б на Балканската лига, а Мега се бяха класирали за четвъртфиналите като четвърти в същата група. Българският тим бе спечелил и двете си срещи с този съперник в груповата фаза.
 
Сега обаче положението е различно и момчетата на Александър Тодоров трябва много да внимават да не подценят младия отбор от Белград, който се намира в страхотна форма. Играчите на Мега, много от които са на по 17, 18 или 19 години, трупат опит и самочувствие с всеки следващ изигран мач и са в много силна серия, която рано или късно трябва да бъде спряна от някого. Въпросът е дали този някой ще е отборът на Рилски спортист.
 
Жертва на младежкия ентусиазъм и растящата увереност на сръбските момчета станаха последните им 5 съперника в завършилата преди около седмица първа фаза на сръбското първенство. В нея тимът на Мега Хипо Лизинг цял сезон вървеше в средата на таблицата, а със силната си серия накрая завърши на 5-о място. Както беше тръгнал, ако имаше още няколко кръга, щеше да влезе и тройката и така да си извоюва за втората фаза място в Суперлигата, сред 8-те най-силни сръбски отбора. Освен това Мега сензационно отстрани на четвъртфинала на Еврохолд Балканската лига не кой да е, а Суислайън Таково - първенецът в спомената вече първа фаза на сръбската лига, както и победител в група А на Балканската лига.
 
Въпреки тази силна форма на съперника си, Рилски спортист би трябвало все още да е фаворит за своя полуфинал. Все пак в груповата фаза Рилецо имаше само 2 загуби, а 2 от 6-те му победи бяха именно срещу Мега, макар и само с по 1 точка разлика. Вярно е, че в бълграското първенство (НБЛ) и турнира за Купа България тимът е с малко по-непостоянни изяви. Но пък именно в НБЛ бе постигната онази домакинска победа над Лукойл Академик, която подсказва, че отборът е способен на чудеса пред своите фенове в Самоков.
 
Що се отнася до съставите на двата отбора, едва ли е нужно да припомняме, че Рилецо разполага с играчът, който стана MVP редовния сезон в Балканската лига - Травис Питърсън. Разбира се, и останалите в отбора са с много силни изяви в този турнир и ще трябва да се представят най-малко на същото ниво и във финалната четворка, ако искат да стигнат до финала. Интересно ще бъде да се види как ще се представят сърбите Бранко Миркович и Драгослав Папич срещу отбора от своята родина.
 
С първото си място в предварителната група (което им "доведе" и по-лекия съперник за четвъртфинала, съответно класирането за Файнъл Фор) Рилски спортист вече отдавна надскочи предварителните очаквания за един също млад отбор, играещ за първи път на международна сцена.
 
Още по-младият състав на Мега Хипо Лизинг (средна възраст 20 г. и 4 м.) пък стигна съвсем изненадващо до този етап. Сред играчите с основна заслуга за това е 20-годишният атакуващ гард Стефан Стоячич – топ реализатор на тима с 16.2 точки (вкл. 2.1 тройки) средно на мач в Балканската лига. Следващите четирима в голмайсторската листа на сръбския тим са със среден точков принос между 11.9 и 12.4 на мач, което означава че заплахите за коша на Рилецо ще идват от много посоки. Въпросните четирима са центърът Урош Николич (21 г.), тежкото крило Страхиня Драгичевич (23 г.), плеймейкърът Душан Катнич (20 г.) и атакуващият гард (играещ в момента като леко крило) Александър Митрович (18 г.). Наистина - впечатляваща галерия от млади таланти. Особено интересни ще бъдат персоналните двубои на Николич и Драгичевич съответно с Питърсън и Папич.

Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи