Черноморец: „Акулите” ще хапят, въпросът е колко


Черноморец: „Акулите” ще хапят, въпросът е колко
Брус Браун (сн. Bourgasfootball.com)
14-10-2009 16:38

Продължаваме с представянето на отборите от Националната Баскетболна Лига. След като вчера сторихме това за Лукойл Академик и Левски, днес ще го направим с Черноморец. Бургаският тим ще направи дебют в Националната Баскетболна лига след като дълго време игра във втория ешелон. Общината удари рамо на клуба, а пък и се появиха силни хора около него. В момента Черноморец изглежда финансово стабилен, каквито без съмнение са изискванията на централата на лигата. Наред с хубавите и европейски стандарти, които Краси Балъков е подгонил с футболния клуб, баскетболния не остава по назад и направи сериозна крачка в развитието си. Бургаските баскетболни „акули” направиха много прилична селекция, която със сигурност ще създаде доста главоболия на всички гостуващи отбори в зала „Бойчо Брънзов”.
 
Като начало бе привлечен Дечо Коешинов, който седна на горещото треньорско място в първи опит като старши на който и да е отбор в кариерата си. Без съмнение ще му бъде много трудно, но той е много амбициозен и готов да покаже, че избора е бил правилен. Чиракуването в Ямбол вече го е издигнало, но тепърва младият специалист ще търпи развитие. А когато става въпрос с много баскетболен човек, какъвто е той, то е неминуемо.
 
Американците-баскетболисти, които идват у нас си прокрадоха път и до Бургас. Местните баскетболни фенове имаха щастието да наблюдават само състезателки от отвъд океана в женския отбор, но от тази година ще се радват и на изявите на Дуейн Мортън и Брус Браун. И докато за първия вече България е като втора родина и всичко в родния баскетбол му е пределно познато, то Браун ще бъде за сефте участник в българския шампионат. Мортън е един от американците, които се задържаха най-дълго у нас и вече напълно се е привикнал на условията в България. Въпреки възрастта си, крилото ще бъде един от най-полезните играчи в тима, както го е правил почти навсякъде където е играл досега. Въпреки това, Коешинов трябва да бъде размен с използването му – все пак Мортън е на 38, а сезона няма да много кратък.
 
Браун впечатлява с размерите си - 213 сантиметра и 122 килограма. Почти толкова, колкото друг негов сънародник, подвизаващ се в момента в Иран. Дали обаче Браун ще доминира под двата коша, както ПЛ го правеше? Показателите му от контролите не са никак лоши, но мачовете в лигата ще са далеч по-сериозни. Той ще трябва внимателно да бъде използван, защото няма много силни заместници. Ветеранът Минчо Алексов може да бъде временно решение, но все пак той е роден през 1970-та и може би ще бъде най-възрастния играч в лигата.
 
Освен тях, Коешинов ще разполага с различни нови състезатели в клуба, които придават на бургазлии едно сравнително добро ниво. Мартин Дурчев знае как да наказва съперника с левицата си, Мартин Хорозов може да бъде много полезен отдолу, а Асен Саралийски е черноработник, който всеки един треньор би искал да има в тима си.
 
При липсата на контузения Димитър Рошманов, всички комбинации на Черноморец ще тръгват от получилия карт бланш бивш плеймейкър на Черно мореПламен Алексиев. В последните години той не бе използван максимално от предния си клуб, а тук задачата му ще бъде на далеч по-водеща фигура. Все още на 22, Алексиев има сили да го изпълни и да докаже себе си в нова обстановка.
 
С него в Бургас акостира и друг „моряк”, а именно Атанас Пенев. Баскетболист, който може да бъде използван на няколко поста, но все още неразгърнал истинския си потенциал. А той определено не е малък.
 
От миналта година в отбора се налагат две имена от школата на клуба, едно от които достигна дори до Мач на звездите за юноши в Европа. За Емил Бинев вече знае и легендата Светислав Пешич, но това не означава нищо друго, освен повече работа и себераздаване на таланта в тренировки и мачове. Той може да стигне доста далеч, но е добре да стои здраво на земята. Другият младок с добър потенциал е синът на Минчо АлексовРостислав. Той също ще чака с нетърпение своя шанс за изява.
 
Черноморец като цяло направи вече голямата стъпка с влизането си в НБЛ. Сега е важно този клуб да се задържи там, без да се поставят високи изисквания за непременни и бързи резултати. Всичко ще си дойде с времето, Бургас освен футболен, е и баскетболен град. Несъмнено участието на Черноморец в НБЛ ще окаже влияние повече деца да сложат баскетболните кецове и почукат на вратите на баскетболните зали в града. Някои от тях вече се откриха, а други тепърва предстоят да се направят.
 
Бургазлии ще бъдат костелив орех, особено у дома. Но принципно и на тях няма да им бъде никак леко в тази група. Нивото в нея няма нищо общо с това в долната А група, но пък и съставът им е изцяло обновен. Дали имат достатъчно сили за изненади на по-силни и опитни отбори – със сигурност да. Колко ще са те...

Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи