Мачът на звездите – не най-посетеното събитие, а с най-скъпите билети в историята на спорта у нас!


Мачът на звездите – не най-посетеното събитие, а с най-скъпите билети в историята на спорта у нас!
Миналата година Родман почти не се раздели с фотьойла (сн. BGbasket.com)
07-03-2013 15:04 | BGbasket.com

Дано шоуто не се окаже последен опит за стабилизиране на бюджета на организатора и зрителите да останат с пръст в уста

 

На 30 март предстои десетото поред издание на Мача на звездите у нас. Едно събитие, което събира най-добрите играчи в България на едно място, за да забавляват публиката и да покажат най-доброто от себе си. На пръв поглед идеята на организаторите е чудесна – Да го има празника на българския баскетбол. С течение на годините обаче, баскетболните качества, като че ли бяха изместени от комерсиалните амбиции на организатора – в лицето на Стефан Августинов (по прякор Гагата.)

 

За втора поредна година мястото на събитието е най-голямата зала в България - "Арена Армеец". Тя обаче със сигурност ще остане празна. Със сигурност и няма да бъде най-посетеният баскетболен мач. Но организаторите обаче може да се „гордеят”, че ще направят спортното събитие у нас с най-скъпите билети в цялата ни история – 70 лева.

 

През 2006 година половин България бе в еуфория, защото футболният Левски бе влязъл в Шампионската лига. Тогава билетите за първия мач на тима срещу Челси свършиха буквално за часове, като цените им бяха едва от 15 до 40 лева. На този фон сегашните за някакъв шоу мач са кощунствени и на фона на икономическата ситуация в момента. Тогава 43 000 човека напълниха стадион "Васил Левски", но знаем какво е футболът за нашата държава. Наскоро Йордан Йовчев почти напълни Арена Армеец, но с цени на билетите от 10 и 20 лева. А всички знаем кой е Йовчев и на какво ниво ни е баскетбола в момента. Много наши приятели, които обичат баскетбола и имат възможността да платят и 70 лева за двубоя, казаха че не биха дали повече от 20. Това е така не защото не обичат играта, дори напротив, но просто продуктът, който ще бъде представен не струва толкова. Това е истината и няма какво да се лъжем.

 

Иначе на 30 март най-модерното спортно съоръжение в България трябва да посрещне НБА звезди, както това се случи миналата година. Преди 12 месеца у нас гастролира легендата Денис Родман (напоследък по-известен със зависимостта си към алкохола и наркотиците), който е неколкократен шампион с Детройт Пистънс и Чикаго Булс.

 

Колкото успешна бе неговата поява, толкова бе и неуспешна и много хора останаха разочаровани. Организаторите тръбяха наляво и надясно, че той ще участва в специален камп за деца, а дори и събираха по близо 300 лева на дете от родителите на младите баскетболни надежди. Е такова нещо не се случи, а така и не стана ясно какво стана с парите на хората.  Никой не съобщи броят на хората, които изгоряха или все пак са им върнати парите, но тук не седи въпроса само до финикийските знаци. Дори само едно дете да е било разочаровано – това е престъпление. Да печелиш на гърба на децата, които мечтаят да се докоснат до своите идоли е кощунство! Дали за идол може да се приема залязла наркоманизирана баскетболна звезда е съвсем отделен въпрос.

 

Поредното обещание на Гагата - Родман да участва в двубоя също се оказа измама – вместо най-добрия борец в НБА за седем поредни години да покаже уменията си пред хилядите българи дошли заради него, чернокожия ексцентрик ги награди със стоене във фотьойл, като  през цялото време се чуваше единствено неговото тежко дишане и нищо друго. Оправданието, че мениджърите му не са позволили не върви, защото няма как това да се случи минути преди мача, а не от самото начало, откогато ти твърдиш, че легендата ще е по екип.

 

За тази година покани са получили (според изявленията на Гагата) освен Родман, Алън Айвърсън, Джейсън Уилямс и Мъгси Богс. Според организаторите трябва да дойде и Дино Раджа. Всичко е много хубаво, но на фона на цялото положение в държавата и на моментната обстановка е логично да бъде зададен следният въпрос - колко хора са способни да дадат 50, 60 или 70 лева, за да видят бивши звезди от НБА, някои от тях с много компрометирано минало. Всеизвестен факт са проблемите, които са имали и Родман, и Айвърсън и Уилямс. В момента цялата политическа власт в САЩ е против Родман заради посещението му в Северна Корея. Айвърсън пък е в тотален банкрут и дължи стотици хиляди долара. Да, нека дойде ЛеБрон Джеймс или Кевин Дюрант, които са сегашните идоли на младите хора, но какъв пример ще се даде с тези ексзвезди...

 

Всъщност по данни на BGbasket.com до момента за юбилейното издание на Мача на звездите са продадени около 50 билета. Сами разбирате че с 3000 лева едва ли могат да се заплатят хонорарите на гръмко заявените звезди. Да наистина, вероятно Августинов е събрал 20-на хиляди от спонсори, но тези средства едва ли ще покрият наема на залата, екипите на играчите и останалите разходи по реклама на събитието. Можем да изразим и силно съмнение, че рап-звездата 100 кила ще пее благотворително по време на мача звездите, така че определено пари за Мача на звездите със звездите, които са посочени най-вероятно няма!

 

В началото се говореше, че на събитието ще дойдат и Скоти Пипън, Дикембе Мутомбо или Тони Кукоч. Въобще обещанията не спират, но тепърва ще стане ясно колко от тях ще се изпълнят, тъй като вече сме ставали свидетели как хората са били подвеждани. Организаторите са длъжни да превеждат и определена сума на НБЛ за провеждането на това събитие, но за миналата година тя не е платена, а едва ли това ще се случи. Самите те признаха, че са били на загуба преди 12 месеца, а ако всички тези бивши НБА звезди наистина дойдат, то загубата сега ще е още по-голяма. Защото ако миналата година в залата имаше около 6 000 човека, а не близо 7 000 както се тръби постоянно, то с тези цени на билетите ще е истинско чудо това отново да се случи. И най-интересното е, че първо в продажба са пуснати пропуските с най-скъпите цени. Евтините билети все още са NOT AVAILABLE, с което поне засега се отказват не малко хора.

 

Всъщност като стана дума за пари, положението на всички варненски журналисти, имали нещастието да работят с Августинов през годините, е следното: всеки един от тях е набутан с 4-цифрени суми. Преди време във Фейсбук, недоволни негови служители дори създадоха група на „Ужилените от Стефан Августинов”, която „бизнесменът” бързо закри.

 

Името на Августинов е свързано и със скандал във волейбола, преди време инициативния комитет в подкрепа на Радо Стойчев пусна декларация осъждаща наглото и просташко отношение на Августинов, който се изявява и като организатор във Волейболната федерация.

 

Справка в търговския регистър пък показва, че организаторът на Мача на звездите явно има и сериозни проблеми с фирмите си, които през миналата година прехвърля на ДДС изманик – ромски представител от Павликени.

 

Дано Мачът на звездите не се окаже последен опит за стабилизиране на бюджета на организатора и зрителите да останат с пръст в уста.

 

За нас това е кауза пердута и ако има печеливш, то ще е единствено организаторът, а пък големият губещ ще е любимият ни БАСКЕТБОЛ.

 

 

 

 

__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Харесайте BGbasket.com във Фейсбук


Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Мач на звездите
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи