Силвия Пеева: Имаме високи цели, но не искам да тръгвам с голямата кошница


Силвия Пеева: Имаме високи цели, но не искам да тръгвам с голямата кошница
(сн. BGbasket.com, архив)
08-08-2023 20:16 | Мария Маринова

Националният ни отбор по баскетбол за момичета U16 започва тази седмица участието си на Европейското първенство в Дивизия B, на което домакин е Подгорица. Тимът ни е в група с Черна гора, Кипър, Швеция и Ирландия. За проведения лагер, съперниците в групата и целите на шампионата говори старши треньорът на отбора Силвия Пеева в интервю за BGbasket.com:

 

- Как премина подготовката и успяхте ли да свършите всичко, което бяхте планирани?

 

- Доволни сме от подготовката. Направихме един ползотворен лагер. Първо бяхме 14 дни във Вършец, след това още 15 в Самоков. Най-важното е, че момичетата са здрави и не сме имали някакви по-сериозни проблеми. Имаше от време на време някакви леки контузии, които в никакъв случай не са ни обърквали подготовката или не са били в последните дни. Това е най-основното. Подготвени са по най-добрия начин. Вече като заключителен етап мога да кажа, че момичетата се влагаха много. В неделя бе последната им контролна среща, в която се представиха добре. За целия този период имаше доста информация за тях. Надявам се това, което тренирахме и на което се обучавахме, да го покажем по най-добрия начин. В последната контрола успяхме да намалим грешките, защото това е един от основните ни проблеми – че имаме доста такива на мач. Ние сме най-малкият национален отбор, макар че пак не е допустимо да имаме толкова много, но все пак в последната седма контролна среща ги свалихме до 20. Моето желание е да са под 18. Включихме във втората част от лагера едно момиче с български паспорт, което живее в Мадрид – Мария Цонева. Тя се вписа много добре в състава. Живее от три години в Испания, там тренира. За нея беше най-трудно, защото се включи по средата, но се вписа много добре в атмосферата и колектива, а е много важно да имаме такъв, защото все пак сме отборен спорт. Много е важно да имаме добра среда.

 

- Казахте, че момичетата са се влагали много, доволни ли сте в щаба от отношението им в тренировъчния процес?

 

- Да, имахме лек проблем в началото с дисциплината, но вече всичко е наред. Минимизирали сме и присъствието на телефони и явно там най-много ги жегваме, така че всичко е наред сега. Много им е важно, но щом бяха пет дни без телефони и оцеляха, значи могат и без.

 

- Какво е мнението Ви за съперниците в групата?

 

- Все още нямаме пълна информация за отборите, които са в групата. Имаме обаче предимство, че в първия ден от Европейското по програма се пада ние да почиваме и ще можем да направим доста добър скаутинг и да преценим ситуацията. Има и нещо лошо в това, че почиваме в първия ден, защото когато играем, всички вече ще са имали по един мач, а първият винаги е най-труден, защото все пак влизаме в ритъм. Всяко зло за добро обаче. От това, което виждам и това, което гледах и при 18 и при 20-годишните, които бяха преди нас, вече нямаме право да подценяваме някого, а и не сме на такова ниво да го правим. Освен това не би и трябвало, защото всеки съперник трябва да се уважава. Това, което се вижда пред последните години е, че всички работят и израстват. Не трябва да има грам успокоение. Просто във всеки мач трябва да излизаме с мотивацията за победа и без подценяване.

 

- Поставили ли сте си конкретни цели и какви са те?

 

- Имаме високи цели, но не искам да тръгвам с голямата кошница. Естествено, всеки треньор има големи цели, когато отива на Европейско. Първо гледам най-близкия план – да влезем в осмицата, след това евентуално в четворката и т.н. Надявам се да се осъществят. Разбира се, че имам високи цели, иначе нямаше да съм тук. Надявам се да се представим по най-добрия начин. Момичетата са позитивни, заредени и готови за битка, ние също. Най-важното е да се върнем здрави и да сме удовлетворени от представянето.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България U16 (жени), Силвия Пеева
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи