Папазов: "Ако играчите са старателни като служителите в хотела, ще изригнем през август"


Папазов: "Ако играчите са старателни като служителите в хотела, ще изригнем през август"
Тити почива в Royal Wings в Анталия
20-06-2007 08:44

Напрегнато лято чака националния селекционер Константин Папазов. Само след десетина дни неговите избранници ще бъдат събрани на лагер за допълнителните квалификации за Евробаскет 2007. Мисията на пръв поглед изглежда невъзможна, като се има предвид, че само един от десетте отбора в тези квалификации ще намери място сред най-добрите отбори в Испания. В едно обаче сме сигурни, българският отбор няма да се предаде, ще гони целта до последно и всеки от нас тайничко ще се надява на 3 септември 2007 година отборът, който ще играе с европейския шампион Гърция да е България. Успяхме да открием Тити на почивка със семейството си, но той бе така любезен да отдели малко време и отговори на въпросите ни.
 

Тити, къде те намираме в момента?

Със семейството си в Анталия.
 
Прекрасно място е Анталия. В кой хотел сте отседнали?
Хотела е фантастичен и се казва Royal Wings. За първи път съм в Анталия на почивка, туристическата агенция "Акватур" ми препоръча това място. Страшно много съм впечатлен от условията, които предлага хотела и от невероятното отношение на всички служители, ангажирани да създадат максимално добри условия на своите гости. Конкуренцията в този бизнес в Турция е жестока и това кара всеки един мениджърски екип да се старае да бъде най-добър, а от това печели негово величество – клиента. Много ми се иска един ден по нашето черноморие да се стигне до това ниво, което виждам тук. 
 
Звучи невероятно, но няма да си в Атина за петия мач между Панатинайкос и Олимпиакос. Къде ще гледаш мача?
Това е доста тежък въпрос, надявах се да няма пети мач, за да не изпадам в тази ситуация, но уви. Наистина звучи невероятно, но днес няма да съм в ОАКА Арена, все пак надделя разума. Жена ми беше доста крайна, като ми каза, че поне в една седмица от годината семейството ми трябва да е по-важно от Панатинайкос. Мача ще го гледам в хотела. След като проявих желание да пуснат ERT, получих лична покана от собственика на хотела, Месут Таш да гледаме срещата в неговия апартамент. Това още повече затвърди мнението ми за изключителното гостоприемство на домакините. 

Въпреки пристрастията, една прогноза за мача?

Много ми се иска Обрадович и неговия екип да узаконят този отличен сезон с трета титла. Днес сърцето ми е изцяло зелено. Панатинайкос шампион.
 

Как ще коментираш подписването на Марин Докузовски с Работнички Скопие?

Няма нищо по-хубаво от дома. Марин заслужаваше тази покана като реванш за незаслуженото му отстраняване преди три години от Работнички. Знам обаче, че си тръгна с лека болка от България, но това е нашата професия, винаги куфара стои опакован. Желая му успех и му благодаря за двете години, които работихме заедно. Мога да призная, че научих много неща в професията от него.
 
Излезе информация в медиите, че ти и Любомир Минчев сте кандидати за треньорския пост в Лукойл Академик?
Ако това е истина, най-доволни трябва да са в Левски като клуб, защото и двамата сме тръгнали оттам. Поканата от Лукойл е признание, но смятам, че най-доволен от всички трябва да е нашият общ учител – Стоян Божанков. Това е признание и за самия него. За мен е огромна изненада факта, че Любо не е споделил нищо с мен, но разни хора, разни идеали. За разлика от него, с мен никой официално не е говорил. Но аз се чувствам като част от Лукойл, а с близките обикновено се говори накрая.
 
Всички отбори, на които ти бе на специализация тази година станаха шампиони – Сан Антонио в НБА, Макаби Тел Авив в Израел, Панатинайкос в Евролигата. Дали това не се дължи на кадема „Тити Папазов”?
Едва ли. Аз по-принцип съм “lucky boy”, но причината е във факта, че просто бях при големи треньори във велики клубове. Впечатлен съм от организацията и на трите клуба, но това, което видях по време на подготовката и участието в самия Файнъл Фоур е върха в световния баскетбол. Невероятна атмосфера, изключителен колектив и върховни познания на играта от треньорския екип направиха Панатинайкос за пореден път европейски шампион. Аз лично научих много неща за играта от Обрадович и Итудис.

Щастлив съм, че бях близо и до Спахия, изключително добър човек и треньор, с две думи безценна година за мен.


Чу ли се с някой в Сан Антонио, поздрави ли ги за спечелената титла в НБА?
По време на цялата серия имах връзка с Майк Бъденхолцер, помощник треньор в отбора. Също и Невен Спахия бе техен гост, така, че имах почти ежедневен контакт с тях.  
 
Очаква те трудно лято, като се има впредвид трудната група на България. Ще успееш ли да заредиш „батериите” на тази почивка, въпреки че всички знаем колко енергична личност си?
Само когато е трудно е сладко накрая. Смятам, че съм избрал идеалното място за почивка за мен и моето семейство. Искам играчите ми да бъдат толкова старателни, колкото са служителите на хотела. Мисля, че това ще е достатъчно да изригнем през август. 
 
Как преценяваш шансовете на трите отбора в нашата група, разбрахме, че амбициите, особено на Босна са много големи и стягат много силен отбор?
Босна и Херцеговина е величина в европейският баскетбол. Тяхното участие в тези допълнителни квалификации е случайно и определено смятам, че са фаворити. Според мен Унгария е на нашето ниво. Аз обаче искам да сме първи, колкото и трудно постижимо да е това, всеки от моите играчи да вярва и да иска същото като мен. Това е пътя по който трябва да вървим, докъде ще стигнем, ще покаже само времето. ПРОСТО ТРЯБВА ДА СМЕ ЗАЕДНО, тогава сме силни. Аз съм оптимист.


Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи