Архивите говорят: Легендата Борислав Станкович за българската слава


Архивите говорят: Легендата Борислав Станкович за българската слава
28-03-2020 10:26 | BGbasket.com

Преди няколко дни баскетболният свят загуби една от славните си фигури - Борислав Станкович.

 

Почина почетният секретар на ФИБА Борислав Станкович

 

BGbasket.com откри едно интервю отпреди 20 години с легендарния лидер на баскетбола, дело на Николай Кръстев от книжката 80 години български баскетбол, от 1999 година.

 

Публикуваме го без съкращения.

 

Най-влиятелната личност в световния баскетбол - генералният секретар на ФИБА Борислав Станкович, винаги е преследван от журналистите. По време на Европейското първенство за мъже във Франция това лято, той даде само една пресконференция. По принцип във френската столица Станкович отказваше поканите за интервюта, но веднага се съгласи да говори, щом разбра, че темата ще е 80-годишният юбилей на българския баскетбол.

 

Г-н Станкович, историята на световния баскетбол през последните 60 години е минала пред очите ви. За какво се сещате първо, когато ви помолят да си припомните нещо за българския баскетбол?

 

- О, за българския баскетбол мога да говоря много. Просто защото навремего, когато ние в Югославия започвахме да играем баскетбол, играта с оранжевата топка у вас вече беше добре организирана, а отборите ви - много силни. А Веселин Темков си беше истински апостол на баскетбола в Югославия. Казвахме му Темкич (б.а. у нас прякорът на вече покойния легендарен специалист бе Темкиша). Няма да е пресилено ако кажа и не се срамувам, а се гордея да го призная - Темков сложи основите на баскетбола в Югославия и по-конкретно в Белград. Той беше велика фигура. Имахте и много други забележителни хора - играчи и специалисти. Не искам сега да ги изброявам, защото мога без да искам да изпусна някого и рискувам незаслужено да го обидя.

 

Разкажете как според вас приемаха нашите отбори по света по това време...


- То си е ясно - националните и клубните ви отбори бяха на много високо равнище. Имахте повече успехи при жените, но и мъжките ви състави бяха с впечатляваща класа. Въобще България бе запазена марка в европейския и световен баскетбол. После сякаш се получи някакъв вакуум и сега нямате успехи. Поне от десетина години, а може би и повече, нямате сериозни постижения нито с националните, нито с клубните си отбори. Не мога да си обясня защо стана така, а и не е моя работа да коментирам този въпрос. Факт е обаче, че вашият баскетбол има дълга и славна традиция в Европа, но няма резултати с днешна дата.

 

 

Накъде върви световният баскетбол?
- Няма спор, че баскетболът е спортът, който се развива най-бързо сред колективните игри. 90-те години бяха години на баскетбола в световен аспект. Надявам се и занапред да бъде така. Затова работим всички в голямото баскетболно семейство по цялата планета.

 

Какво ще пожелаете на българския баскетбол за 80-годишния му юбилей?
- На старите си приятели и на тези, които идват след тях, пожелавам всичко най-добро. И най-вече българският баскетбол скоро да възвърне старата си слава и да заеме достойното си предно място в Европа - там, където е бил и където, надявам се, пак ще бъде.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи