Росен Барчовски: Титлите и призовите места ще си дойдат по естествен път, когато работиш правилно и честно към баскетбола


Росен Барчовски: Титлите и призовите места ще си дойдат по естествен път, когато работиш правилно и честно към баскетбола
18-07-2021 12:09 | BGbasket.com

Националният селекционер и член на треньорската комисия Росен Барчовски взе отношение по дискусията, която инициира BGasket.com относно защитите при 12, 13 и 14-годишните. Настоящият заместник-министър на спорта от служебното правителство обеща, че в края на лятото ще организира семинар за всички (съдии, дежурни представители, треньори, президенти), в които веднъж завинаги ще се изясни какви са правата на състезателите при тези защити.

 

Забраната за зонова защита трябва задължително да си остане до 14г. Има достатъчно време след това да бъде усвоена. На тази възраст децата трябва бъдат обучавани в основите на личната защита, при това пресираща. Смятам обаче, че трябва да продължи разрешението за капани на целия терен. Това обогатява и нападението. Състезателите се учат да взимат правилни решения навреме. Разграничаването на „чиста зона“ от „лична с капани“ би трябвало да е лесно за всички, които отговарят за спазването на правилата. На практика обаче не е така. Особено в по-ранна фаза на държавните първенства. Това означава, че е задължително ограмотяването в тази насока на наблюдатели, комисари и съдии. За съжаление има неразбиране и от някои треньори. Необходим е общ, национален семинар, насочен към тези специфични въпроси.

 

Това са предимно технически проблеми. Убеден съм, че най-важните въпроси са знанията и уменията на треньорите да обучават подрастващите правилно, без хитруване на дребно. Не победите, а производството на качествени баскетболисти е основната цел. Това трябва да го разберат и осъзнаят ръководителите на клубовете. И да изискват точно това от треньорите. А титлите, медалите и призовите места ще си дойдат по естествен път, когато работиш правилно и честно към баскетбола.

 

Всеки наставник, който желае да изкаже мнението си по темата, може да се свърже с нас на редакционния ни имейл: office@bgbasket.com, както и на лично съобщение в страницата ни във Фейсбук.

 

Ето какво казаха треньорите до момента:

 

Калина Попянкова, Едуард Вълчев и Лилия Георгиева

 

Мирела Тодорова, Християна Златкова, Ива Ангелова и Мария Светославова

 

Магдалена Атанасова-Миланова и Руслан Русев

 

Петьо Колев, Тодор Тодоров, Албена Бачкова и Владимир Георгиев

 

Борислав Георгиев, Ивайло Христов и Петър Гергов

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Comments
winbet
ИНТЕРЕСНО ОТ МРЕЖАТА
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи