Цанко Цанков: В петък след квалификацията ще видим къде сме


Цанко Цанков: В петък след квалификацията ще видим къде сме
Цанко и Жасмин Цанкови (сн. BulgarianBasket.com)
06-10-2009 11:29

Старши треньорът на НСА Цанко Цанков дава предимство на Миьор и Славия в квалификацията за влизане в женската Национална лига, а относно неговия тим изчаква края на този бараж за да види къде се намира.
 
-Какви са вашите очаквания от този турнир и по принцип от новото първенство?
- Като решение за тази квалификация малко позакъсня във времето, но трябва да се съобразяваме с това. Времето ще покаже дали то е било правилно. И четирите отбора са с нагласа да се борят за първите две места, които дават право на участие в лигата.
 
-Вашият коментар по формата на провеждане на новия шампионат?
-Хубаво щеше да бъде да бъде равен броят на участниците в А група, както в лигата. Така малко се свива календара на мачовете в долната група. Лошото е, че много млади състезателки излизат в чужбина и в нашия шампионат остават повече възрастни състезателки. Да се надяваме, че сега като са 6шест отбора, догодина ще бъдат осем и да направим всичко възможно тези баскетболистки да играят в нашето първенство, а не да илизат навън. По-добре е средствата, които влагат спонсорите в женския баскетбол да отиват за развитието на българските състезателки, а не за привличане на чужденки. Това се прокрадна и като идея на Общото събрание миналата седмица, да се ограничи броя на чужденките в клубовете. Ако има такива, които имат нужда от повече чужди състезателки и играят в Европа, то това правило там не важи и ще могат да ги използват само в европейските клубни турнири.
 
-Какво трябва да се направи, за да тръгне женския баскетбол в правилна посока?
-Моментното състояние на женския баскетбол у нас не е много розово. Самото участие на повечето женски национални гарнитури на европейските първенства през лятото не бе много сполучливо. Това е така, тъй като имаме много малко баскетболистки и няма достатъчно такива за подбор. Няма конкуренция, в която състезателките да се развиват. В наборите 91-93, че и 94 положението не е добре и за мен там нещата са изпузнати. Трябва да се работи по-сериозно върху наборите 96-97, да се създаде една широка основа клубовете да имат възможност да се развиват, да им се обърне по-добро внимание, треньорите да бъдат стимулирани да работят, за да може след 3-4 години да си върнем позициите и да имаме отбори в А дивизиите на европейските шампионати, където трябва да сме между 6-8 място.
 
-Кой е фаворит за спечелване на баражите за попълване на женската лига?
- С оглед на миналогодишното класиране и на селекцията, която е направена Миньор Перник и Славия са фаворитите за влизане в женската лига. Относно нашия тим, ще видим в петък, след края на квалификацията къде се намираме.

Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи