Браво момчета, на 99 % сме на Евробаскет


Браво момчета, на 99 % сме на Евробаскет
Костов замести отлчино Виденов (FIBAeurope.com)
17-09-2008 23:29

България загуби с една точка от Италия, но със сигурност завършва на второ място в група А от квалификациите за Евробаскет 2009 в Полша. Крайното 82-81 за Италия се оказа победно за ...България.
 
В отсъствието на оперирания Филип Виденов, страхотен дебют в европейските квалификации направи Калоян Иванов, който влезе като резерва и записа 14 точки, 6 борби и 1 асистенция.
 
България започна отлично и след тройка на Чавдар Костов и кош на капитана Тодор Стойков поведе с 5-0. След това обаче домакините направиха серия от 11-0 и поведоха с 11-5. Костов вкара втората си тройка в мача и намали – 8-11, а след това играта бе равностойна. Първата част Италия спечели с 23-20 точки.
 
През вторите 10 минути инициативата бе изцяло в ръцете на възпитаниците на Пини Гершон. С тройка на Тодор Стойков изравнихме 27-27, а след това последва тройка на Божидар Аврамов, с която обърнахме - 30:29. Последва изключително силна игра на Калоян Иванов, който вкара 8 поредни точки за нашия тим.
 
Той изравни 32:32, след това с един наказателен удар изведе България напред в резултата, а с негова тройка стана 36:32. Италианците отново поведоха - 41:40 с тройка на Масимо Булери, но преди сирената за почивката Димитър Ангелов реализира два поредни коша и националите поведоха с 44:42 след 20 минути игра.
 
В третата част българския тим игра по-слабо от съперника си, вкара едва 13 точки, а получи 21. В първите четири минути на частта България не отбеляза нито един кош, а домакините направиха серия от 10-0 и поведоха 52-44. След това нашите баскетболисти се съвзеха, вкараха 8 безответни точки и изравниха- 52-52 след тройка на Ибрахим Джабер. Италианците отново направиха силна серия - 8-0 и поведоха с 8 точки - 60:52 2 минути преди края на третата четвърт. След 30 минути домакините имаха аванс от 6 точки – 63-57.
 
В средата на последната част с три наказателни удара и тройка на капитана Стойков България изравни – 65-65, но Аморозо веднага вкара тройка. Четири минути преди сирената губехме само с 2 точки – 66-68. Деян Иванов обаче за пореден път направи обрат за нашия отбор с тройка 3:20 преди края – 69-68, а в следващата атака Морденте отбеляза кош. С 2 точки на Аморозо Италия поведе 72-69, но Стойков на два пъти бе точен от наказателната линия.
 
В последните 60 секунди настъпи истинската драма. С три поредни фаула на Деян Иванов изравнихме – 74-74, а 34 секунди преди сирената с кош и наказателен удар на Калоян Иванов резултата отново бе равен – 79-79.
 
Последваха кош за Италия дело на Поета и кош за България на Тодор Стойков, а победата на домакините донесе Алесандро Читадини с един наказателен удар 12 секунди преди края на двубоя след като той бе фаулиран неспортсменски от Деян Иванов.
 
В последната атака Поета не успя, а българите хванаха топката и не я пуснаха до края.
Заблудените италианци се чудеха какво стават след като целия български национален тим празнуваше на центъра въпреки загубата. А тя означаваше много, почти сигурно класиране за европейското първенство в Полша догодина.
 
Най-резултатни за България бяха Тодор Стойков с 19 точки, Калоян Иванов с 14, Деян Иванов с 13 и Чавдар Костов с 10.
 
За Италия с 21 точки завърши резервата Джузепе Поета, а 17 добави Марко Морденте.


В последната си евроквалификация България приема Сърбия в събота от 20.45 часа в зала "Универсиада”. Дори и при загуба шанса да не се класираме на Евро 2009 са нищожни.

В момента нашите имат точкова разлика от плюс 41, докато съперниците ни за класирането на европейското в група D са съответно с:
Чехия – минус 4
Израел - минус 13
Босна и Херцеговина - минус 14


С две думи, дори България да загуби от Сърбия, то СУМАТА от нашата ЗАГУБА и ПОБЕДАТА на един всеки от гореизброените тимове трябва да бъде съответно:
 
1. За да ни мине Чехия тя трябва да бъде минимум 45  равно на точките на загубата на България плюс точките на победата на Чехия над Израел
 
2. За да ни мине Босна и Херцеговина тя трябва да бъде минимум 55  равно на точките на загуба на България от Сърбия плюс точките от победата на Босна и Херцеговина над Великобритания)

3. За да ни мине Израел тя трябва да бъде минимум 54 равно на точките на загуба на България плюс точките от победата на Израел над Чехия
 
Всичко това няма да има смисъл от калкулатор, ако България победи Сърбия в събота и с това узакони с успех класирането си на Евробаскет 2009.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ИТАЛИЯ - БЪЛГАРИЯ
 
ВРЕМЕННИ КЛАСИРАНИЯ В ЕВРОКВАЛИФИКАЦИИТЕ
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В ГРУПА А ОТ КВАЛИФИКАЦИИТЕ
 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В ЕВРОКВАЛИФИКАЦИИТЕ
 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА В ЕВРОКВАЛИФИКАЦИИТЕ
 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА БЪЛГАРИЯ В КВАЛИФИКАЦИИТЕ


Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи