Людмил Хаджисотиров: Берое е хубавата изненада след неприятния старт на сезона с три отбора по-малко


Людмил Хаджисотиров: Берое е хубавата изненада след неприятния старт на сезона с три отбора по-малко
(сн. НБЛ)
15-10-2024 15:55 | Мария Маринова

Сезонът в Sesame НБЛ вече започна, а с него BGbasket.com даде старт и на нова рубрика. След края на всеки кръг в първенството баскетболни специалисти ще анализират представянето на отборите в изминалите мачове. След като поставихме началото с една от легендите в българския баскетбол Петко Маринов, следващият ни специален гост е бившият наставник на Рилски спортист Людмил Хаджисотиров, който е и носител на приза Най-етичен треньор на името на Румен Пейчев за сезон 2020/2021. Ето какво сподели Хаджисотиров:

 

Миньор 2015 - Рилски спортист (75:87)

 

Миньор 2015 започна много добре сезона с победа като гост над Шумен и остави добро впечатление още след първия си официален мач. Очакванията към тима след тази победа се вдигнаха и се заговори все повече, че Перник ще бъде трудна дестинация за гостуване на всеки отбор. За Рилски спортист това бе второ гостуване за седмицата след загубата от Алба Фехервар в Унгария. Домакините се надяваха, че има всички предпоставки за изненада и тя ще се случи, реалността обаче се оказа друга. Рилски спортист започна много мобилизирано двубоя и спечели убедително първата четвърт. Домакините хвърлиха много усилия, за да се върнат в мача и го направиха интересен почти до самия край. Класата, опитът и дълбочината на шампионите се оказаха прекалено голямо препятствие за Миньор 2015 и Рилски се поздрави с победата.

 

В отбора от Самоков има добра сплав между опитните български играчи и чужденците. Голям бонус за тима бе преподписването на ядрото от играчи, плюс Алън Арнет от миналата година. Христо Бъчков вкарва свежест и енергия, с която се вписва много добре в ротацията и засега оправдава доверието, оказано към него. За победителите добре се включи Арнет, който бе избран и за играч на мача със своите 11 точки при 100% успеваемост. Ключова роля имаха също Чавдар Костов и Деян Карамфилов с включването си от пейката. За отбора от Перник много силен мач направи Лъчезар Тошков с 21 точки, завърналият се Боби Младенов, както и гладният за изява и герой от първия мач Васил Попов. Европейските мачове ще вкарат в още по-добър ритъм Рислки спортист и това ще се покаже, докато от другата страна очаквам Миньор 2015 с всеки мач да заиграва все по-добре. Добавянето на солиден играч в подкошието ще е важно за потенциално добър сезон.

 

Може да бъде изображение с 5 души, хора, играещи баскетбол, хора, играещи волейбол и текстово съобщение

 

Левски – Шумен (96:91)

 

За Левски първият голям успех е, че успяха да запазят отбора и да има професионален баскетболен тим в София. Това е болна тема за всички, които сме от София и искаме да гледаме качествен баскетбол, и на фона на това Левски може да бъде светъл лъч. Отборът с ядрото си само от българи и сплав между опитните лидери и талантливи млади момчета придобива симпатичен облик. Левски загуби нещастно с кош в последната секунда от Академик Бултекс 99 в първия кръг и бе пределно мобилизиран да обърне късмета в своя полза в този сблъсък. От другата страна Шумен изигра силни мачове в подготовката, побеждавайки Балкан и Черно море, но започна с неприятна домакинска загуба от Миньор 2015. Шумен заложи на добри чужденци спрямо бюджета си и местни български момчета. Един отбор, за да има добър облик, трябва да притежава микс от национална идентичност (български играчи), регионална идентичност (местни състезатели) и добри чужденци. Този сезон ще е шанс за младите местни момчета да натрупат опит и да израстват, плюс добавянето на Дамян Минков след нещастното развитие със ситуацията с отбора на Ямбол.

 

В един високо резултатен и интересен двубой домакините от Левски успяха за се преборят за победата. Водени от опитните Златин Георгиев, Димитър Маринчешки и Асен Великов столичани успяха да удържат преднината и да спечелят. Много силен мач направи и Лъчезар Димитров, който завърши с 28 точки с много високи проценти. С влизането в по-добра форма на играча на мача - Димитър Маринчешки, добавянето на още един висок - Андон Вачев, и потенциала на талантливия гард Момчил Кадиев Левски може да бъдат лоша изненада за много от гостуващите отбори. В Шумен също имат потенциал за напредък и развитие и трябва да вземат една победа, за да им падне напрежението от лошия старт. Чужденците им имат потенциал, както и опит и когато се сработят по-добре с останалата част от състава, резултатите ще дойдат.

 

Може да бъде изображение с 4 души, хора, играещи баскетбол и текстово съобщение

 

Черно море - Балкан (75:80)

 

Това определено беше дербито на кръга. Двата отбора се намираха в много различни състояния и ситуации. Балкан пристигна във Варна след тежко гостуване и загуба от Билбао, както и неубедително начало и поражение от Берое като домакин в първия кръг. Това им беше второ гостуване за седмицата и много важен мач, за да направят първа стъпка към изваждане от лошата ситуация. Ботевградчани, въпреки загубите, са в много по-добър игрови ритъм, което се оказа и ключово за този двубой.

 

От друга страна домакините от Варна имаха труден подготвителен период с доста контузени и болни, което не им позволи да се стиковат добре и да са в оптимална форма за началото на сезона. Това, че почиваха в първия кръг, беше и плюс, и минус. Плюс, защото са имали една седмица да тренират всички заедно, и минус, защото не са изиграли официален истински мач и нямаха ритъм. „Моряците“ направиха добра селекция, взимайки „мини ядро“ от играчи от Плевен – Николай Стоянов, Цветомир Чернокожев и Родни Първис. Стоянов като варненец, който се завръща в родния си клуб в пика на кариерата си, ще бъде душата и сърцето на отбора. Привличането на Джон Флорвиъс, който стана шампион с Рилски и е играл в България, също е сериозен плюс. В Черно море разполагат и с добро ядро от български и местни играчи, които ще са важни през сезона. Начело на състава за втори сезон ще бъде опитният Георги Давидов, както и Веско Веселинов, които със знанията и опита си ще водят отбора към оправдаване на очакванията и добър сезон. Плюс през кампанията за Черно море ще бъде и публиката, която ще прави Варна едно от най-негостоприемните места за гостуващия отбор. Специално в този мач комбинацията от липса на игрови ритъм и напрежението на домакинството в първи мач дадоха по-скоро негативен ефект.

 

Балкан направи сериозен трансфер преди мача с привличането на национала Георги Боянов, който се превърна в един от най-добрите български играчи през последните години. Универсалната му игра ще е в голяма помощ на Балкан и ще даде вариативност, както в защита, така и в нападение.  

 

В самия мач Черно море започна сковано и допусна доста грешки и пропуски. Ботевградчани се възползваха от това и стартираха много мобилизирано, за да натрупат ранна преднина. Бившия играч на варненци Къртис Джоунс бе основно оръжие и ще е водещ играч през целия сезон. През второто полувреме варненци се посъживиха с включването на Костадин Лазаров и Мартин Коцев. Много добро впечатление направи Иван Спиров с борбеността и енергията си. Черно море може да съжалява за лесните пропуски и отворените стрелби в този мач. Играч, който определено не оправда очакванията, беше Дехуан Граф. Гардът стреля с много слаби проценти, но и не влезе в ролята си на плеймейкър, който създава ситуации за другите. Балкан успяха да изконтролира мача и взе важна победа като гост. При тях липсва типичен център, особено за евротурнирите, но за НБЛ ще успеят да компенсират на този етап. Добре се включиха капитанът Николай Грозев, Константин Тошков и Иван Гаврилович, които бяха солидна подкрепа за играча на мача - Къртис Джоунс.

 

Може да бъде изображение с 2 души, хора, играещи баскетбол и текстово съобщение

 

Берое - Академик Бултекс 99 (85:73)

 

В този неприятен старт на сезона в НБЛ с три отбора по-малко, хубавата изненада е представянето до момента и играта на Берое. Много симпатичен отбор, който комбинира интересни чужденци с талантливи млади български играчи. Дани Клечков върши много добра работа като треньор, защото освен победите до момента, отборът има добър облик и игра. Победата в първия кръг като гост на Балкан Ботевград беше изненадваща за много хора и въпросителна остана дали това е било „one game wonder” (чудо в един мач).

 

Още с началото на мача срещу Академик от Берое дадоха заявка, че нещата се случват закономерно при тях. В Пловдив също направиха приятна селекция и върнаха две от основните си оръжия от близкото минало, а именно снайперистите Васил Бачев и Николай Титков. Друго познато лице е Обрад Томич, както и солидно представящият се Томислав Минков. Николай Михайлов и Александър Матушев също дават дълбочина в отбора и реализаторски умения. Академик спечелиха труден първи домакински мач срещу Левски. В герой за домакините се превърна дебютиращият самоковец Георги Адирков, който попари столичани с флоутър в последната секунда. В отбора на Академик има изявени реализатори в нападение, но дали ще успеят да изградят добра отборна защита, ще бъде ключът към това докъде ще успеят да стигнат през този сезон.

 

Може да бъде изображение с 2 души, хора, играещи баскетбол и текстово съобщение

 

След силното начало на мача за Берое, Академик направи своя серия и стопи разликата. Домакините обаче не се пречупиха и успяха да измъкнат важна победа. Много добро попадение и откритие за Берое е Антъни Уокър. Възпитаникът на топ университите Индиана Хусиърс и Маями Хъркейнс започна ударно сезона срещу Балкан със зловещ дабъл-дабъл от 32 точки и 12 борби. Срещу Пловдив отново стана играч на мача с 19 точки и 6 борби. Добрият му ръст и атлетизъм, комбиниран с умения за висок човек, го правят „mismatch“ за всеки отбор в нападение. Въпросът ще е срещу по-високи и силни центрове ще може ли да се справя в защита един срещу един или Дани Клечков ще трябва да мисли за сценарии с дублиране на ниския пост, което отваря ситуации за стрелби от тройката на противника. Пойнт гардът на Берое Кени Дай също прави добро впечатление от началото на сезона. Позитивен лъч за Берое бе и завръщането на Ивайло Тонев след тежка контузия. Той е един от най-добрите чисти вкарвачи в първенството и когато влезе в добра игрова форма, ще е важна фигура и лидер в отбора.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Людмил Хаджисотиров
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи