Росен Барчовски: Иска ми се Везенков да остане в НБА, но за националния отбор е по-добре да е в Европа


Росен Барчовски: Иска ми се Везенков да остане в НБА, но за националния отбор е по-добре да е в Европа
(сн. fiba)
12-07-2024 11:04 | Веселин Михайлов

Росен Барчовски не остана безразличен относно трансферната сага, свързана с Александър Везенков, който бе пратен в Торонто Раптърс, но е на път да се озове обратно в Олимпиакос. Селекционерът на българския национален отбор за мъже се надява крилото да изиграе още един сезон в НБА.

 

Все пак опитният специалист сподели, че за „лъвовете“ ще бъде по-добре, ако българският национал отново се подвизава в Европа. Пред BGbasket.com Барчовски коментира и трансфера на Коди Милър-Макинтайър, който наскоро подписа с Цървена звезда.

 

Моята информация е такава, каквато е на цялата баскетболна и спортна общественост. Нямам нито вътрешна информация от самия Везенков, нито от въпросните клубове. Това, което чета и си говорим с мои колеги, това знам. Нямам повече информация. На мен лично ми се искаше той да остане още една година в НБА и да се докаже, защото аз знам много добре какво може. Първият сезон имаше проблем с адаптацията, треньорът не му намери място, имаше и контузии. Това се случва много често, когато си за първи сезон там.

 

Искаше ми се втората година да покаже какво може. Смятам, че Торонто е отбор, където този треньор (б.а. – Дарко Раякович), биха могли да намерят правилния път и той да се изяви добре. Това е, което ми се иска. Не мога да коментирам от гледна точка на самия Везенков“, заяви наставникът.

 

Разбира се, че в Олимпиакос се чувства много добре, там бе приет доста добре и от клуба, и от града и от феновете. Ще играе и много повече, всеки един спортист иска това да прави. Не знам какво му е в главата, но ако трябва да гледам егоистично и като треньор на националния отбор, по-добрият вариант е да играе в Европа, особено в Олимпиакос. По този начин ще бъде по-лесно да го използваме в квалификациите за следващото европейско първенство. Когато е в НБА, това няма как да се случи. Пак казвам, вътрешно ми се иска нещата да се случат и изиграе още един сезон отвъд океана.

 

Тук искам да вметна, че ако се завърне в Европа, неговото участие в следващите два мача от квалификациите срещу Черна гора също не е сигурно. Още няма решение дали ще има срещи от Евролигата, когато има игрови прозорец за националните отбори. Същото се отнася и за Коди Милър-Макинтайър, който подписа с Цървена звезда.

 

Все пак ако единият е в Белград, а другият в Атина с нашите контакти и близки отношения с тези две страни, е много по-лесно да играят за националния отбор, отколкото да Везенков е в Торонто. Трансферът на Милър-Макинтайър е добър от гледна точка на това, че е близко до България. Ще мога да го гледам и на живо и се надявам, че по-лесно ще получи разрешение от Цървена звезда. Към този момент той има желание да играе за националния отбор, мен ме радва това, че идва с много голямо желание и мотивация, което е голяма рядкост“, завърши Барочвски.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Росен Барчовски, Александър Везенков, България - мъже, Торонто Раптърс, Олимпиакос, Коди Милър-Макинтайър, Цървена звезда
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи