Таня Гатева: Успешното развитие на един клуб зависи не само от играчите, но и от качеството на треньорите


Таня Гатева: Успешното развитие на един клуб зависи не само от играчите, но и от качеството на треньорите
(сн. bubabasket.eu)
17-07-2024 16:52 | bubabasket.eu

След повече от 20 години история и успехи в мъжко направление БУБА Баскетбол отваря нова страница в развитието си като клуб. От сезон 2024/2025 в клуба ще има и женско направление, а с развитието му ще се захване селекционерът на женския национален отбор, многократен шампион за жени и при подрастващите и треньор на годината за 2019 г. в баскетбола ни Таня Гатева. Ето какво сподели тя пред клубния сайт за амбициите си относно женската школа на БУБА Баскетбол:

- Как се стигна до присъединяването ти към семейството на БУБА?

Присъединяването ми към семейството на БУБА се осъществи чрез серия от разговори и обмен на идеи с ръководството на клуба. И на двете страни ни беше ясно, че успешното развитие на един клуб е основата и намирането и подпомагането на млади таланти и реших, че това е мястото и моментът, където трябва да започна този проект.

- Какво те привлече в клуба?

- Това, което ме привлече към този клуб, е неговата стабилна основа и стремеж към усъвършенстване, виждания, които съвпадат с моите амбиции и принципи. Най-голямата ми мотивация е, че БУБА ми дава свободата да управлявам и менажирам програмата и същевременно ми предоставя пълна подкрепа. Това ми позволява да приложа своите идеи и визия за развитието на млади таланти. Това доверие и свобода ме мотивират да работя още по-усилено.

- Ново начало – каква е концепцията ти?

- Концепцията ми за ново начало е създаването на мотивираща и подкрепяща среда за момичета от 5 до 12 години. Основният ми фокус ще бъде върху фундаментите на баскетбола, изграждането на технически умения и насърчаването на любовта към спорта чрез забавни и интерактивни тренировки, които насърчават колективната работа и индивидуалното развитие.

- Вече имаш опит с поставянето на една школа в женско направление. Какво ще вземеш от този опит и какво ще е новото, на което ще заложиш?

- Смятам, че съм била в основата на развитието на две школи за момичета в страната. Научила съм много, но основното е колко е важно да се обръща внимание на индивидуалните нужди на всяко дете и да се създават персонализирани тренировъчни програми. В новото си начинание ще използвам иновативни методи и техники, които да направят тренировките ефективни и забавни, като същевременно изграждат личностното развитие на всяко дете на терена и извън него. Научила съм, че трябва да проявя изключително търпение и се радвам, че в момента имам спокойствието да го направя по най-добрия начин. Използвам случая да благодаря на отборите Септември 97, Шампион 2006 и Берое Стара Загора и на ръководствата на тези клубове за шансовете, които ми дадоха.

- Какви са амбициите ти като все още млад треньор, но вече с огромен опит и успехи зад гърба?

- Амбициите ми са свързани с изграждането на силна и конкурентноспособна база от млади състезателки, които да постигат високи резултати и да развиват своя потенциал. Искам да вдъхновя момичетата да мечтаят и да работят усилено за постигането на своите цели на терена и извън него, да се учат на важни житейски умения като дисциплина и етика на работа. Другата ми амбиция е желанието ми да развия млади треньори. Вярвам, че успешното развитие на един клуб зависи не само от играчите, но и от качеството на треньорите. Ще се стремя да ги подкрепя и насоча към тяхното професионално развитие. Искам да обявя и първата треньорка, на която залагам и вярвам в нейните качества. Това е Ива Ставрева, с която се познаваме добре и й пожелавам успех! В процеса на работа ще се появяват и нови имена.

- Баскетбол и момичета – доколко в днешните условия тази мисия е възможна?

Мисията баскетбол и момичета е напълно постижима и възможна, но изисква много сериозен ангажимент и разбиране на предизвикателствата от страна на децата и родителите им и от ръководството. Ще се фокусирам върху създаването на подкрепяща и мотивираща среда.

- На какво ще държиш, какво трябва да очакват от работата с теб новите ти възпитаници?

- Новите ми възпитаници могат да очакват от мен постоянна подкрепа, честна обратна връзка и висок стандарт на работа. Ще се фокусирам върху изграждането на баскетболни умения и характери, като ще ги насърчавам да се забавляват и изпитват удоволствие от играта и любовта към спорта. Ще държа на дисциплина, упоритост и отдаденост.

- Какви са ти наблюденията за клуба от позицията на „външен“ човек?

- От позицията на външен човек забелязвам, че клубът БУБА има силна структура и стратегия за развитие. Това е един от най-успешните клубове в мъжка част. Смятам, че съвместната ни работа ще повлияе положително за развитието на целия клуб и колектив.

- На какво могат да разчитат и играчи и колеги-треньори (а и родители) от теб?

- Играчите, колегите треньори и родителите могат да разчитат на моята откритост и готовност за сътрудничество. Ще работя усилено, за да осигуря най-добрите условия за развитие на младите баскетболистки и млади треньори, като същевременно поддържам постоянен диалог и обратна връзка. Вярвам, че заедно можем да постигнем големи неща и да оставим траен отпечатък в женския баскетбол.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Таня Гатева
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи