Непобедимата Канада изпрати Испания във ваканция (видео)


Непобедимата Канада изпрати Испания във ваканция (видео)
(сн. fiba)
02-08-2024 20:20 | BGbasket.com

Канадският национален отбор затвърди ролята си на един от фаворитите за златото на олимпийския турнир при мъжете на Игрите в Париж. Селекцията на Жорди Фернандес съкруши Испания с 88:85 в среща от последния трети кръг, изиграна на закрития стадион "Пиер Мороа" в Лил. Канадците преминаха през доста драматични моменти срещу състава на Серджо Скариоло, за оцелеят във финалните акорди и да убият мечтата му за място в Топ 8.

 

 

 

 

Мачът имаше по-различен вкус за една от легендите на испанците - Руди Фернандес, който сложи официален край на своята кариера. 

 

 

 

По този начин "кленовите листа" финишираха на върха в групата с пълен актив от три победи, а "фуриите" приключиха на последното четвърто място с един успех и две загуби, което означава, че ще трябва да напуснат френската столица. Загубата на актуалните европейски шампиони зарадва тима на Австралия, тъй като отвори пътя му към четвъртфиналите. 

 

 

 

Дилън Брукс  и Шей Гилджъс-Алекзандър се заеха със задачата да тормозят испанската защита в откриващите минути, като усилията на двамата поставиха символичните домакини на лидерската позиция. Присъствието на Уили Ернангомес и поредна доза магия от Серхио Люл окрилиха испанците за пълен обрат. Опипването на почвата продължи, а двата отбора фиксираха 19:19 в края на встъпителния период.

 

Офанзивният арсенал и на двата отбора придоби по-сериозни величини в началото на следващата десетка. Андрю Немърд, Дуайт Пауъл и Гилджъс-Алекзандър бяха главините герои за канадците, докато от другата страна братята Ернангомес бяха замесени във всичко най-интересно. Гилджъс-Алекзандър започна да се превръща във все по-голям кошмар за испанците, а верен помощник в мисията му се оказа Ар Джей Барет, за да нарушат статуквото и да се оттеглят в съблекалнята при 49:38.

 

 

 

Барет и Гилджъс-Алекзандър спазиха традицията и на старта на третата част, когато се погрижиха северноамериканците да останат здраво стъпили на земята. Алекс Абринес, Хуан Ернангомес и Люл настроиха мерниците зад дъгата, напомняйки, че „фуриите“ не са готови да се предадат. Все пак канадците заложиха на своя офанзивен потенциал и си извоюваха 8-точков актив след 30 минути игрово време.

 

 

 

Откриващите моменти на заключителната четвърт белязаха съобразния дуел между Дарио Брисуела и Нембърд, като соловите изпълнения на първия върна надеждите на „Ла Фурия“ за обрат.  На помощ на втория обаче се притекоха Брукс, Барет и Гилджъс-Алекзандър, които поеха отговорност във важните моменти. Неуморните усилия на Хайме Прадиля и Брисуела даваха самочувствие на действащите европейски шампиони, че са способни да провокират друг развой на събитията. Тройка на Люл доближи испанците до минус точка 3 секунди, оставащи на часовника. В ответната атака Гилджъс-Алекзандър не сбърка от наказателната линия, а нападение по-късно Люл опита отчаян шут зад дъгата, но магията му този път не проработи и това бе всичко. 

 

 

Шей Гилджъс-Алекзандър бе големият лидер на канадците със своите 20 точки. Андрю Нембърд го последва с 18, Ар Джей Барет допълни колоната на реализаторите с 16, Дилън Брукс се прибра в съблекалнята с 13. 

 

Дарио Брисуела отговори за испанците със 17 точки. Серхио Люл остави на сметката си 13, Алекс Абринес наниза 12, по 10 записаха Уили Ернангомес и Хайме Прадиля, като вториат финишира и с 6 борби. 

 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА КАНАДА - ИСПАНИЯ

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ, 2024

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ГРУПИТЕ НА ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ, 2024

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ, 2024

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ, 2024

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Париж 2024, Канада, Испания
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи