Любомир Киров: Един отбор се гради доста време


Любомир Киров: Един отбор се гради доста време
(сн. https://balkan-basket.com)
20-08-2024 13:40 | Веселин Михайлов

Рилски спортист се превърна в първия отбор от Sesame НБЛ, който постави начало на своята подготовка за новия сезон. Основната причина е свързана с участието на действащите шампиони в квалификациите за Шампионската лига.

 

Любомир Киров отбеляза, че е мотивиран и готов за новата кампания начело на самоковския тим. Пред BGbasket.com старши треньорът на Рилецо сподели как върви тренировъчният процес на отбора и говори за новите попълнения, както и за запазването на ядрото.

 

13 човека тренират, подготовката протича много добре.  Всичко е планирано и вървим по план, очакваме към тренировъчния процес да се присъедини Юре Планинич, което ще стане в началото на следващата седмица. Всички други са на линия и тренират, по начина по който трябва. Планирали сме пет контроли, засега това е програма максимум преди мачовете от квалификациите в Шампионската лига. Ще участваме на турнир в Сибиу, като получихме покана именно от домакините. Въпросният турнир е традиционен и се провежда всяка година.

 

 

Идеята беше да запазим огромна част от състава, който беше и през миналия сезон. Искаше ми се повече, но засега успяхме да изпълним програма максимум и в това отношение. Планинич е научен играч и младо момче. Това е център, който иска се развива и да се докосне до по-високо ниво. Смятам, че ще бъде един от най-добрите на своя пост в родния шампионат. Джордан Сешън е американец, който е доста трудолюбив, минал е през няколко отбора. През миналия сезон стана най-добър център на Словения с Рогоска. В него има потенциал и също иска да се докосне до по-високо ниво. Разбира се, гледаме и от тази гледна точка да пасне на нашия стил. Относно ЛаКуинси Ридоу, това е интересен гард, който доста време избирахме. През миналата кампания записа 41 мача в Англия, бил е лидер на своя отбор и MVP за купата на страната, играе финал  срещу Лондон Лайънс. Не вкарва много, но ние търсихме точно плеймейкър, за да може да имаме добър отборен баскетбол“, поясни той относно трите нови чуждестранни имена в редиците на тима от Самоков.

 

Единствената причина да стартираме подготовка по-рано е участието ни в квалификациите на ШЛ. Направихме така, че да имаме около пет седмици подготовка, което нито е много, нито е малко. Такъв ни беше планът с щаба и кондиционния треньор, за да може отборът да бъде в добра форма за пресявките. От първата седмица си личи, че почти всички са положили усилия да дойдат не максимално, но добре подготвени. От този момент на нас ни остава да подобрим кондиционното състояние на играчите и да се сработим като отбор. Пет седмици ще бъдат достатъчни. Разбира се, един тим се гради доста време. Имаме ядро, надявам се чисто баскетболно нещата да се получат по-лесно именно от тази гледна точка, защото имаме само няколко нови човека, които трябва да схващат новите неща.

 

 

Аз съм още на възраст, на която не се уморявам лесно. Мисля, че успях да си почина след края на миналия сезон, който се оказа доста емоционален. Имах нужда една двуседмична почивка, в която да не мисля за баскетбол. След това в националния отбор за младежи се върнах на етапа на подготовката. Нямах проблеми с липсата на почивка. Мотивиран съм и готов да продължавам да работя, да се подобрявам като треньор, както и отборът да изглежда по-най-добрия начин преди първия му важен мач“, коментира още Киров.

 

Очаквайте и втората част от интервюто с Любомир Киров.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Рилски спортист, Любомир Киров, НБЛ - мъже
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи