"Моряците" бият ЦСКА, завършват пети


"Моряците" бият ЦСКА, завършват пети
Витас само с дабъл дабъл от 18 т. и 12 б.
16-04-2008 22:32

Баскетболистите на Черно море Еврохолд доминираха в мача си като гости на ЦСКА и се наложиха с 92-98, въпреки отпускане в края, което можеше да им струва победата и да ги остави шести след редовния сезон. Всъщност през последните дни имаше спекулации, че варненци може нарочно да загубят, с цел да останат именно на това 6-о място и да се разминат с непобедимия Лукойл Академик на евентуален полуфинал в плейофите. Хората на Спас Натов обаче доказаха, че няма такова нещо и се пребориха накрая да удържат победата в софийската зала Христо Ботев. Така изпратиха точно ЦСКА на въпросното 6-о място, съответно на 1/4-финал без домакинско предимство срещу Балкан. Самият Черно море обаче ще бъде гост в евентуален решителен мач в 1/4-финалния плейоф, след като бъдещият му съперник Спартак Плевен измъкна драматична победа с продължение в Самоков.
 
Мачът започна във вихрено темпо в атака и само са минута игра домакините поведоха със 72. Черно море обаче бързо "отвърна на удара" и в средата на първата четвърт резултатът вече бе равен - 11-11. После Тод Галъуей, Симеон Ценов и Левен Белберов изведоха гостите и до 5 точки преднина (17-22), но Джош Уошингтън вкара две поредни тройки за ЦСКА, втората 4 сек. преди края на първата четвърт, и след тези 10 минути игра отборът му губеше все още само с 3 точки - 23-26.
 
Това обаче бързо се промени, след серия 1-10 в ползва на "моряците" и резултатът вече бе 24-36. После играта тръгна кош за кош и гостите поддържаха разлика от около 10 т. до 32-42, когато играчите на ЦСКА все пак се посъбудиха и временно я намали. В края на полувремето техния "снайперист" Уошингтън наниза нови две бързи тройки и, въпреки че в защината фаза нещата не стояха толкова добре за червените, изоставането им на почивката не бе непреодолимо - 46-53.
 
Черно море обаче започна третата част, така както преди това и втората, дори с малко по-силна серия - 1-11, която бе прекратена едва след кош на Сергей Цветков за 49-64. Положението придоби много неприятни краски за домакините, които в един момент дори губеха с отчайващата разлика от 19 точки, при 52-71Росен Барчовски и играчите му обаче не са хората, които се отчайват толкова лесно. Джош Уошингтън продължи да бележи от средно и далечно растояние, а Георги Давидов - под коша, и така в последните 4 минути на четвъртината ЦСКА поне не допусна по-голямо откъсване на съперника си. Напротив - след 30 минути игра пасивът на армейците бе 14 точки (68-82) - по-голям, отколкото на полувремето, но все още не безнадежден.
 
Последната четвърт пък започна пък със серия от 8-0 за ЦСКА (по 2 коша на Давидов и Лавел Пейн и нито един на гостите) и ето че интригата в мача се върна - 76-82. До средата на тази последна част обаче "Моряците" удържаха преднина от поне 5 точки и при 86-94, три минути преди края, задачата на отбора-домакин изглеждаше все по-трудна. Тогава обаче, с няколко свои поредни грешки и пропуснати необмислени стрелби, плеймейкърът на Черно море Галъуей (иначе играл силно до момента), отново върна надеждите на ЦСКА. Отначало "Червените" му връщаха жеста и на свой ред грешаха, но после се възползваха и намалиха до 90-94. Тогава дойде редът и на Симо Ценов да сгреши почти фатално - 2 пропуска от два наказателни удара и, след кош на Христо Николов "Гларуса" от трудна позиция, обратът бе почти пълен - 92-94. Тогава обаче Аугустинас Витас и Брайс Шелдън компенсираха пропуските на Ценов и бяха безгрешни от наказателната линия, а междувременно същият Христо Николов сгреши фатално при нападението на ЦСКА и отборът му се прости с шансовете за победа и 4-о място в редовния сезон.
 
За победата на Черно море всички от стартовата петица на тима си разпределиха точките в мача равномерно - един с 18 (Витас), трима с по 16 (Ценов, Шелдън и Галъуей) и един с 13 (Белберов). Витас и Ценов направиха и дабъл дабъл постижения, съответно с 12 и 11 борби. Младият център Николай Колев пък се включи добре от пейкта с 9 точки и 5 борби.
 
За ЦСКА трима завършиха с по 22 отбелязани точки - Николов, Уошингтън и Давидов.
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЦСКА - ЧЕРНО МОРЕ ЕВРОХОЛД
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА ЦСКА
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА ЧЕРНО МОРЕ ЕВРОХОЛД
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В А-1
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В А-1
 
КРАЙНО КЛАСИРАНЕ В МЪЖКАТА А-1 (ПЪРВА ОСМИЦА)
 
КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ 
 
ТОП 10 НА ПОСЛЕДНИЯ 32-И КРЪГ

Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи