Ямбол поднесе сензацията на кръга в НБЛ


Ямбол поднесе сензацията на кръга в НБЛ
Ямбол победи в Плевен (сн. Gong.bg)
24-01-2009 20:22

Ямбол поднесе изненадата на последния кръг от втория етап на Националната Баскетболна Лига. Възпитаниците на Иван Чолаков победиха като гости Спартак Плевен със 102-94 и записаха своята шеста победа в най-доброто българско първенство. От своя страна плевенчани, които биха шампиона Лукойл Академик в сряда вечер, подцениха днешния си противник, изпаднаха в трудна ситуация и накрая нямаха щастието да обърнат срещата. Гостите водеха през цялото време на срещата и абсолютно заслужено си тръгнаха като победители за първи път извън Ямбол през този сезон.


Гостите водеха през по-голямата част от мача като ралзиката в тяхна полза достигна дори 13 точки. На почивката те имаха аванс от 9 точки (55-46), но цялата им основна петица бе натрупала фалове (един с 4, а останалите четирима с по 3). Домакините все пак успяха да ги настигнат за 86-86 три минути преди края. И точно, когато всички очакваха, че Ямбол ще се пречупят и няма да успеят да спечелят, баскетболистите на Чолаков показаха характер и измъкнаха ценна победа. Тя може да им даде самочувствие в по-нататъшния ход от шампионата на НБЛ.
 
За домакините най-резултатен бе капитанът Хрисимир Димитров с 22 точки и 6 борби. Владимир Маринов, който влезе като резерва вкара 20 точки, хвана 5 овладени топки и подаде 4 асистенции. Амерканското крило Роб Престън добави 17 точки и 5 овладени топки, а колегата му в подкошието Саша Топчов завърши със 16 точки. След прекрасната си стрелба в сряда вечер срещу Лукойл Академик, Илия Станков бе точен само веднъж от зоната за три точки (от 6 опита) и се отчете само с 9 точки.
 
Всичките тези изяви на домакините обаче останаха в сянка на възпитаника на Тигър Ямбол Павел Маринов, който завърши с рекордните за сезона 29 точки, от които две тройки. 20-годишният младок пое инициативата в края на срещата и отбеляза най-решителните си точки от линията за наказателни удари. Той бе фаулиран цели 10 пъти, а от 15 опита от тази позиция ръката не му трепна и вкара 13 пъти (86.7). Така точно, когато Спартак се опита да обърне срещата в самия край, Маринов взе контрол над мача и бе с най-голяма заслуга за успеха на гостите.


Освен него, много силен мач изиграха титулярите укранеца Кирило Скуматов – 18 точки и 6 борби, както и Станислав Говедаров – 13 точки. От резервната скамейка отлично се включиха Мартин Дурчев (15 точки) и Стоян Петков (14 точки).
 
Трима състезатели на гостите напуснаха за по 5 лични нарушения (Димитър Василев, Говедаров и Чолаков), а центърът Байрън Сандърс още рано натрупа фалове и игра само 16 минути в срещата (само 4 точки и 6 борби).
 

Победата дава шансове на Ямбол да мисли за нещо повече през втория дял от първенството. Те вече са с актив от 6-8, на две победи от Евроинс Черно море и Рилски спортист от Самоков. Преди плейофите ще се изиграят още 14 мача, в които всичко може да се случи и може да има размествания в долните етажи на таблицата в НБЛ.
 

Спартак Плевен запази третото си място, но вече се намира на победа зад Левски и на също толкова пред баскетболистите от Самоков и Варна. Със сигурност момчетата на Дарин Великов са смятали този мач за лесна преграда и това в крайна сметка им изигра лоша шега. Тя не променя драстично тяхното класиране, но въпреки това отбор с високи цели, какъвто очевидно е Спартак Плевен не може да си позволява такива загуби у дома.


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА СПАРТАК ПЛЕВЕН - ЯМБОЛ
 
ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖE)
 
КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ

КЛАСИРАНЕ ПО ПОСЕЩАЕМОСТ В НБЛ (МЪЖЕ)

Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи