Франция и Хърватия се класираха за световното, Русия под въпрос


Франция и Хърватия се класираха за световното, Русия под въпрос
Щастливите хървати (сн. FIBAeurope.com)
19-09-2009 19:57 | Gong.bg

Франция и Хърватия влязоха в шестицата на Европейското първенство по баскетбол, и така си спечелиха визи за Мондиала догодина. Франция победи Турция с 80-68, а Хърватия се наложи над Русия със 76-69.
 
Първите шест тима от шампионата на Стария континент се класират за Световното първенство през 2010. За разлика от французи и хървати, вече бившият европейски шампион Русия ще трябва да се надява на чудо, като получи уайлд-кард от организаторите, за да намери място сред 24-те най-добри на планетата.
 
Хърватия, Франция, Русия и Турция загубиха своите четвъртфинални срещи, и днес се изправиха едни срещу други за разпределение на местата от 5-то до 8-мо. Като домакин на Световното, Турция се класира по право, и затова останалите три тима трябваше да се борят за две места.
 
Франция имаше късмет да играе срещу турците, макар и през първото полувреме да не изглеждаше така. Макар мачът да бе без значение за Хедо Тюркоглу и компания, баскетболистите на Богдан Таневич стартираха силно и в един момент водеха с цели 19 точки. След почивката обаче Франция направи пълен обрат и изравни в средата на третата част и поведе с няколко точки в нейния край. Турция изигра доста посредствена последна четвърт, с което даде на „петлите” мечтаното място на Мондиала. За Венсан Коле и момчетата му това също не е малък успех, като се има предвид, че минаха през допълнителна квалификация, за да играят въобще на Европейско. Тони Паркър бе на висота днес и завърши с 28 точки за Франция, а Тюркоглу бе най-резултатен за Турция с 13 точки.
 
В другия мач за местата от 5-то до 8-мо, отборите на Хърватия и Русия излязоха един срещу друг в директен сблъсък – кой ще играе на Световно, и кой – не. В крайна сметка това се оказаха хърватите, надделели със 76-69 над детронирания еврошампион Русия. Двубоят бе много равностоен и интересен, като Сборная повече леко в края на полувремето, но в края на мача хърватите се оказаха победители.
 
Роко Лени Укич в трети пореден двубой бе най-резултатен за Хърватия, този път с 18 точки, плюс осем асистенции. Сергей Моня реализира 18 точки за Русия.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА РУСИЯ - ХЪРВАТИЯ
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ФРАНЦИЯ - ТУРЦИЯ
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2009
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2009

Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи