Людмил Радулов: В последните години нещата бяха доста позанемарени във Видин


Людмил Радулов: В последните години нещата бяха доста позанемарени във Видин
(сн. Видабаскет/ Facebook)
13-04-2024 13:51 | Веселин Михайлов

Връщането на Видин на баскетболната карта в България е сред основните цели на новия президент на ВидабаскетЛюдмил Радулов. Според думите му клубът среща огромна подкрепа, както от бизнеса в града, така и от Общината. Във втората част на интервюто, което даде специално за BGbasket.com, той говори за това как се е стигнало до избирането му на поста и за структурирането на детско-юношеската школа на видинския клуб.

 

- Как се стигна до избирането Ви за президент на Видабаскет и лесно ли приехте предложението?

 

- Лесно приех предложението да поема поста. Това нещо винаги е било плод на разговори и въпрос на време беше да се върна към баскетбола. В последните години се бях отдалечил, но въпреки всичко винаги съм следял какво се случва с баскетбола в града. Просто дойде моментът, в който нещата трябва да се вземат в ръце и Видин да се върне на баскетболната карта. Ние сме баскетболен град, който има традиции. В последните години нещата бяха доста позанемарени и Видин не беше на мястото, на което трябва да бъде.

 

- Като бивш играч на Видабаскет имаше ли допълнителна мотивация, когато бяхте избран на поста?

 

- Аз сложих край на моята активна спортна кариера по-рано заради контузия, от която не успях да се възстановя и за съжаление трябваше да спра да играя. Баскетболът винаги ми е бил на сърцето, нямам нужда от мотивация. Просто нещата трябва да се случват по правилния начин, а не да се получава една бутафория. Трябва да се прави истински баскетбол в залата.

 

 

- Кое беше най-важното нещо, на което обърнахте внимание след встъпването Ви в длъжност?

 

- В началото на февруари бях избран за председател на Управителния съвет. Най-важното нещо беше структурирането на детско-юношеската школа, подреждането на децата по групи и по възрасти. Намирането на треньори и на хора, които да помагат.

 

- Разкажете малко повече за детско-юношеската школа. Колко деца тренират и има ли вече такива, на които може да се даде шанс да играят редовно в мъжкия тим?

 

- Когато влязохме в управлението на клуба, нямаше последователност и напасване на поколенията. Липсваше тим за юноши в старшата възраст. За да влизат попълнения в първия отбор, трябва да има силна група точно от въпросния набор. От тази гледна точка няма как да очакваме попълнения от школата. Имаме играчи между 16 и 17 години, от които се надяваме да излязат едно, две момчета, които да подсилят мъжкия тим.

 

- Видабаскет има и нов Управителен съвет, в който личат имена, които от години помагат на видинския баскетбол. Какви са основните цели, за да може клубът да се развива в правилната посока?

 

- Да, Управителният съвет претърпя някои промени, но в него останаха и доста от хората, които са учредители на Видабаскет. Целите са свързани и с мъжкия отбор. За да имаме завършен вид като клуб, ще искаме да имаме 3,4 гарнитури, които да участват в държавните първенства при подрастващите, както и представителния ни тим, който да е на добро ниво. Друга цел е създаване на стабилна основа, около която може клубът да съществува, да е по-стабилен финансово и да произвеждаме играчи, което на този етап не се получава.

 

Людмил Радулов: Мислим за НБЛ, но не сега

 

- Разполага ли Видабаскет със стабилен бюджет, който да му позволи да реализира поставените цели?

 

- Основната наша грижа е осигуряването на стабилност. За тази цел се изисква стабилен бюджет. Досега се справяме, смятам, че за следващия сезон също е подсигурен бюджет, който е доста добър за ББЛ А група. Имаме яснота към какво се целим, но това, което ще кажа, на този етап няма да е точно и по-добре да не споменавам цифри.

 

- Среща ли клубът достатъчна подкрепа от видинската общественост?

 

- Учудващото е, че да. Тук е моментът да благодаря на всички хора, които откликнаха на нашия призив да помагат. Това са голям кръг от фирми и общественици в града. Става дума за хора, свързани с баскетбола и не толкова. Това са хора, разбиращи играта. Те го правят с ентусиазъм.

 

Изключително много помага и Община Видин, няма как да не благодаря и на хората там. Огромна подкрепа ни оказва кметът - д-р Цветан Ценков. Срещаме подкрепа и бизнеса. Засега всичко върви нормално да полагаме една основа, в която сме си заложили един 4,5-годишен период. За това време трябва имаме дългосрочна работа, която трябва да бъде правилна.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Видабаскет, Людмил Радулов, НБЛ - мъже, ББЛ
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи