Черноморец спази традицията срещу Спартак и се окичи с бронза


Черноморец спази традицията срещу Спартак и се окичи с бронза
(сн. НБЛ)
27-05-2024 20:53 | BGbasket.com

Черноморец сложи край на своя сезон в Sesame НБЛ с бронзов медал. Селекцията на Васил Евтимов се наложи над Спартак Плевен с 87:72 в третата решителна среща за третото място, изиграна в зала „Бойчо Брънзов“. „Акулите“ намериха пътя към едноличното водачество още през първото полувреме и до финалната сирена направиха така, че всички опити за обрат на баскетболистите на Любомир Минчев да се изпарят.

 

По екип за бургаския отбор бе един от контузените – Тони Троша, който в крайна сметка не влезе в игра, а Алекс Уандие не доигра двубоя заради натрупани 5 лични нарушения. Освен това „акулите“ спазиха традицията и отказаха „синьо-белите“ в своята крепост за четвърти пореден път през сезона, с което триумфираха в серията с 2:1 победи. 

 

За Черноморец това втори медал през кампанията, след като в средата на март вдигна и Купата на България, както и трето бронзово отличие в историята на клуба след тези от 1981 и 1991 година. От своя страна Спартак ще се задоволи само със среброто в турнира за купата на страната.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от SESAME NBL Bulgaria (@nbl_bulgaria)

 

 

Двата отбора се погрижиха играта под коша да бъде основната атракция в откриващите минути, които не се славеха с добра резултатност и от двете страни. Както по традиция, домакините заложиха на атракцията чрез Шон Смит и Христо Захариев, за да влязат в кожата на постоянни лидери. Гостите намериха противодействие за пълен обрат със съдействието на Талиб Занна и Родни Първис, но „акулите“ изкопчиха точка актив края на встъпителния период.

 

Актуалните вицешампиони  намериха ритъма си в защита и нападение в началото на следващата десетка, когато за отрицателно време започнаха да се радват на двуцифрена разлика,  провокирана от Алекс Уандие, Николай Георгиев и Травис МакКонико. Последва подем за спартаклии, като усилията на Джулиън Люис, Първис и Занна дадоха резултат, но бургаският тим се оттегли в съблекалнята при 43:38.

 

Домакините напомниха за силата си на старта на третата част и си върнаха двуцифреното предимство, тъй като Ладериън Грифин, Смит и МакКонико изгряха на сцената. Аргументите на „синьо-белите“ за подобаващ отговор се изпаряваха, въпреки че Първис и Занна направиха опит да върнат живота в редиците им. Все пак „акулите“ си спечелиха 7-точков аванс след 30 минути игрово време.

 

Сценарият от последните две четвърти се повтори и в откриващите моменти на заключителната четвърт. Това обаче не спря Уандие и МакКонико да запазят спокойствието на домакините, които постепенно наклониха везните в своя полза и оттам връщане нямаше.

 

Травис МакКонико, който от слевдащия сезон ще играе в елита на Турция с екипа на Ялова, блесна за Черномоец със своите 24 точки, 5 борби и 12 асистенции. Шон Смит се отчете с 19 и 5 овладени под двата ринга топки, Ладериън Грифин и Христо Захарев се разписаха с по 10 точки. 

 

Родни Първис се отличи за Спартак с 21 точки, включително и с 4 точни шута отвъд дъгата. Талиб Занна регитрира 19 и 8 борби, Джулиън Люис приключи с 12 и 6 овладени под двата ринга топки. 

 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЧЕРНОМОРЕЦ - СПАРТАК ПЛЕВЕН 

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2023/2024

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2023/2024

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2023/2024

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Спартак Плевен, Черноморец, НБЛ - мъже
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи