Васил Христов: Дивизия А не трябва да е самоцел


Васил Христов: Дивизия А не трябва да е самоцел
(сн. fiba)
26-07-2024 12:15 | Веселин Михайлов

Българският национален отбор за младежи до 20-годишна възраст остана далече от своята цел – класиране в Дивизия А. Българите финишираха на деветото място на европейското първенство в Питещ, където две драматични загуби още на старта ги лишиха от възможността да си проправят път до Топ 8.

 

Васил Христов отбеляза, че има разочарование в лагера на младите „лъвове“, но отчете както положителните неща на румънска земя, така и отрицателните. Пред BGbasket.com селекционерът младежите подчерта, че Дивизия А е постижима задача за нашите представителни тимове, но не трябва да е самоцел. Ето какво каза той:

 

- Отборът завърши на деветото място. Доволен ли сте от представянето и крайното класиране на тима?

 

- Има разочарование в нас от крайното класиране, но сме доволни от начина, по който завършихме шампионата.

 

- Допуснахте две драматични загуби от Естония и Грузия още на старта, които до голяма степен се оказаха ключови за място в Топ 8. Доколко това повлия на момчетата за останалите срещи от шампионата?

 

- Мачовете с Естония и Грузия бяха ключови за класирането напред. Отборите на цялото първенство бяха много равностойни и едно-две отигравания решаваха победителя.

 

- Преди началото на първенството казахте, че целта е класиране в Дивизия А. Какво не ви достигна да я постигнете?

 

- Да, това беше целта пред нас. Винаги, когато се състезаваш за националния отбор, целта пред теб трябва да бъде да побеждаваш. Не успяхме да я постигнем, но бяхме конкурентни във всеки един двубой и записахме победи над силни опоненти.

 

- Каква е равносметката Ви не само от гледна точка на представяне, а и от себераздаване, и отношение?

 

- Отношението и старанието на момчетата бяха на добро ниво. Концентрацията и постоянството в представянето определено можеха да са на по-високо ниво.

 

- Все пак завършихте първенството с победа над силен отбор като Хърватия. Това помогна ли на отбора да понесе по-добре мисълта, че не успя да постигне целта си?

 

- Когато загубихме шансове за Топ 8, ние поставихме нова цел пред нас - да спечелим всички мачове до края, а ни предстояха такива срещу Швеция, Великобритания и Хърватия. Всички тези отбори имаха амбиция за промоция. Изиграхме най-добрите си мачове именно срещу тях.

 

- Въпросната възраст е ключова от прехода към мъжкия баскетбол. Къде видяхте изоставане и какво е необходимо да подобрим, за да може България отново да играе Дивизия А при 20-годишните момчета?

 

- Дивизия А е постижима цел за нашите отбори, но не трябва да е самоцел. За мен най-важното за националните отбори при подрастващите е да се подготвят състезатели за професионалния баскетбол и мъжкия представителен тим.

 

- Бихте ли останали селекционер на тима и за следващото лято година, ако получите подобна възможност?

 

- Желанието е налице, но всичко е въпрос на разговори, организация и възможност.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България U20 (младежи), Васил Христов
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи