Франция мина през ада, но оцеля срещу Япония


Франция мина през ада, но оцеля срещу Япония
(сн. FIBA.basketball)
30-07-2024 20:27 | BGbasket.com

Франция се размина на косъм с шокираща загуба на Олимпийските игри в Париж. Тимът надви Япония с 94:90, след като изоставаше с 4 точки при оставащи 16 секунди, но тройка с фал на Матю Стразел бе достатъчна да прати двубоя в продължение, където домакините измъкнаха успеха за място на четвъртфиналите. 

 

С победата те вече са с пълен актив от две победи, а на 2 август им предстои мач с Германия. Японците са с две загуби и ще имат сблъсък с Бразилия в търсене на първата си победа на Олимпийски игри от 1976 г. Технически делегат на срещата бе Сандра Велчева-Хънт.

 

След сравнително равностойно начало, французите взеха инициативата. Авансът на им достигна и 9 точки, а след десет минути игра те водеха с 27:23. Високата резултатност продължи и през втория период, в който през повечето време домакините поддържаха крехка преднина и макар Япония за кратко да стигна и до равенството, на почивката те бяха напред с 49:44 след общо 21 точки на Фурние и Уембаняма.

 

 

Малко след подновяването на играта Япония стигна и до пълен обрат. Играта продължи много равностойно, без обаче някой да се откъсне в резултата и преди решителната четвърт Франция водеше с 69:64.

 

Още в началото на заключителния период обаче гостите останаха без звездата си Руи Хачимура, който бе дисквалифициран след второ техническо нарушение. Въпреки това, в средата на частта те oтново обърнаха при 78:77. Последваха близо четири минути без кош, преди кош на Джош Хоукинсън да увеличи разликата на 3. Тройка на Фурние изравни, но последваха нови пропуски за французите, комбинирани невероятен чадър на Ватанабе срещу Гобер.

 

 

 

Кавамура вкара четири поредни наказателни удара за 84:80. Японците вече предвкусваха успеха, но феноменална тройка през човек на Матю Стразел 10.2 секунди преди края, последвана и от нарушение, възстанови равенството. Япония взе прекъсване, но не успя в последната си атака и мачът отиде в продължение.

 

 

Макар да не успя да се разпише през цялото второ полувреме, Уембаняма бе големият герой за Франция в добавеното време, в което той отбеляза 8 поредни точки. На практика това бе достатъчно за победата, макар японците да не се отказаха до самия край, доближавайки се само на 2.

 

Виктор Уембаняма записа 18 точки и 11 борби за победителите, Матю Стразел отбеляза 17 точки.

 

Юки Кавамура бе над всички за съперника с 29 точки (6 тройки), Руи Хачимура записа 24 точки.

 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЯПОНИЯ - ФРАНЦИЯ 

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ, 2024

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ГРУПИТЕ НА ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ, 2024

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ, 2024

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ, 2024

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Олимпийски игри, Париж 2024, Япония, Франция
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи