Сандра Велчева-Хънт: Мечтаех да бъда на Олимпийските игри, но не очаквах да е сега (I част)


Сандра Велчева-Хънт: Мечтаех да бъда на Олимпийските игри, но не очаквах да е сега (I част)
(сн. личен архив)
16-08-2024 11:01 | Мария Маринова

Баскетболните турнири на завършилите преди дни Олимпийските игри приковаха вниманието в цял свят, като мачовете преминаха и с българско присъствие. Сандра Велчева-Хънт получи огромно признание от ФИБА, след като бе избрана за един от двамата технически делегати на срещите, а кулминацията бе назначението й за финала при жените.

 

Пред BGbasket.com Велчева-Хънт даде обширно интервю за престоя си във Франция, а ето и първата част от него:

 

-  Как се почувства, когато беше избрана за технически делегат на Олимпийските игри и колко работа стои зад това?

 

- Откровено казано, прочетох мейла около четири пъти и реших, че има грешка. После осъзнах, че едва ли стават грешки с такива важни и отговорни назначения. Има много по-опитни от мен колеги, именно поради тази причина не очаквах назначение за най-високото ниво състезание. Разбира се, че съм си мечтала и съм се надявала един ден да имам възможността да бъда част от Олимпийските игри, но не съм очаквала, че това ще стане сега.

 

За мен работата като ФИБА технически делегат е истинско удоволствие, респективно се отнасям много отговорно към всички назначения, които получавам от ФИБА и се подготвям според техните изисквания. Осем години по-късно ми се гласува това доверие. Чувствам се удовлетворена от свършената работа.

 

- Какви бяха основните ти задължения по време на мачовете във Франция?

 

- Основните ми задължения бяха да съблюдавам работата на секретарския и статистическия апарат по време на самите срещи, както и комуникацията със съдиите на всеки един от мачовете. Преди началото на турнира проверявам картотеките на всички отбори, провеждаме техническа конференция, на която инструктираме отборите за всички спортно-състезателни и организационни въпроси по време на състезанието.

 

В случай на нарушаване на правилата и изискванията на ФИБА от административни, през екипировка и дисциплинарни преди, по време на и след всяка среща, изготвям доклади със съответното събитие.

 

-  Освен несъмнено по-голямата отговорност, която носи един такъв форум, кое беше най-голямото предизвикателство, с което трябваше да се справиш?

 

- Имах притеснение относно езиковата бариера със секретарския апарат, но те опровергаха тези мои притеснения и се представиха отлично.

 

Друго голямо предизвикателство е изключително големият залог пред всички участващи отбори, съответно натискът, който те упражняват върху съдии и секретарски апарат. Това да съумееш да се справиш подобаващо и професионално с треньори и целия щаб на отбори от този ранг, изисква стабилна психика, добра подготовка в знанията на баскетболните правила и не на последно място увереност.

 

Очаквайте продължение.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Олимпийски игри, Париж 2024, Сандра Велчева
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи