Янко Янков: Mладите ни състезатели трябва да показват повече класа


Янко Янков: Mладите ни състезатели трябва да показват повече класа
(сн. НБЛ)
10-06-2023 23:13 | Деляна Кадиева

Старши треньорът на Шумен Янко Янков коментира искането на някои клубове за увеличаване на броя на чужденците в Националната баскетболна лига и как това ще повлияе на мъжкия национален отбор в последствие. Както първи съобщихме, идеята е вместо максимум трима на терена, както е досега, да бъде разрешено те да са четирима. Ето какво сподели той пред BGbasket.com:

 

"Бяхме запознати със статистика, когато в лигата е било правилото с един играч и с двама играчи. Чисто статистически на база сравнението на тези сезони тогава, когато правилото е било с един чужденец задължително на терен, игровите минути, които са получавали българите и чужденците, които са играли тогава в българското първенство, нямат почти никаква разлика.

 

Мога да кажа мнението си като треньор - трябва да се развиват повече българските баскетболисти, защото няма как да стане това без да получават игрово време. Но и те трябва да се преборят за тези минути, като младите ни състезатели трябва да показват повече класа. Това ще дойде с повече работа в залата.

 

Ако се погледне статистиката от този сезон, тези играчи, които са повикани в националния отбор, имат доста игрови минути на терена по време на мачовете. Въпросът е вече какво ще произведем да идва отдолу за бъдещия национален отбор.

 

Реалността е такава, че клубовете в НБЛ са малко. Българите, които играят в нашето първенство, от които националният селекционер Росен Барчовски може да избира, не са много. Доста голяма част от състезателите, които са в момента водещи баскетболисти в нашата лига, са на възраст около 30 години, даже някои на възраст между 33-36, което е супер за тяхното спортно дълголетие, но те не могат да играят вечно. Ще се получи един недостиг на български играчи, когато те прекратят кариерата си. Кога това ще стане и колко по-младите поколения играчи ще са се развили, зависи най-вече от тях и от нас като треньори."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Шумен, Янко Янков
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи