Голям като планина: Голомеев с най-високия орден в България


Голям като планина: Голомеев с най-високия орден в България
(сн. BGbasket.com, архив)
12-08-2023 21:27 | BGbasket.com

Атанас Голомеев е един от избраните спортисти, удостоени с най-голямото държавно отличие в България - Орден Стара Планина, първа степен.

 

В рамките на една и съща година - 2019-а, той бе приет в залата на славата на ФИБА, а след това и награден с ордена в родното президентство.

 

BGbasket.com ви показа трогателната церемония и тогава, затова ви я припомняме отново: 

 

 

Атанас Голомеев: Трябват регулации, трябват и апостоли

ФИБА представя Клас 2019 в Залата на славата: Атанас Голомеев

Приеха Атанас Голомеев в Залата на славата

Орден Стара планина за Голомеев

 

Ето какво сподели Голомеев пред BGbasket.com, след като бе удостоен с най-високото държавно отличие през 2019-а:

 

Къде се нарежда в славната му кариера орден Стара планина-

Нарежда се на върха, това е апогеят на един живот. По-добре късно, отколкото никога. Хубаво е, че нещата се случват. Пръво стигнах най-високото място в областта, в която съм се развивал цял живот. Сега и най-високото държавно отличие. Казах го вече - това е признание за не една, а две генерации баскетболисти - отлични играчи и хора.

 

Прилича ли чувството на това да стъпиш на почетна стълбичка-

След като се поуспокои човек, не са лоши тези дози сериозни дози адреналин в едно отношение, в друго - си е стрес. Интересът към мен, след като 15 години ме е нямало на картата... Така се чувствам да, все едно ме е нямало на картата, аз съм в залата, не съм спирал да следя, не съм абдикирал, но по никакъв начин не участвам пряко в дейността.


Приемствеността в България-

Аз го правя на ниво внуци. На другото ниво никой не ме е потърсил. Това, което го има във всички нормални държави - най-изтъкнатите деятели до старини са по някакъв начин ангажирани в клубове и федерации - в България скоро няма да се случи. В България на никакво ниво няма традиции - нито на държавно, нито на обществено, нито дори на семейно ниво. Не тръгнем ли да изграждаме традиции във всяко едно отношение, няма как да се случи. Очевидно генът ни е по-различен.

 

Пропастта между поколенията-
Абдикирането на държавата се отразява във всеки аспект на спорта - от пета нация в Сеул, до там да се чудим дали ще вземем медал. Все още не се вижда светлина в тунела. Това е моето мнение. За мен е късно да се завърна на управленски пост. Винаги мога да съветвам, но трябват млади и енергични хора. Не само в баскетбола, а в държавата.


Приемането в залата на славата преди месец и половина-
В една огромна зала, 170 делегации от цял свят, елитът на световния баскетбол, над 500 души. Чудесна презентация и отлично меню. Сложиха ме на централната маса, един до друг с Алонзо Морнинг, с шефа на американската федерация, на нашата федерация и нашият посланик. Беше чудесно. Най-запомнящо бе това, което искаме тук да постигнем. Отношението, уважението, което видях там, към успелите хора, в очите, поведението, поздравите, ръкостисканията, показва, че сме далеч от това. А на световно ниво нещата си вървят чудесно.

 

Пожелавам да не съм единствен, скоро, в обозримо бъдеще да има поне още един баскетболист, който да заслужи такава награда.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи