Атанас Голомеев: Трябват регулации, трябват и апостоли


Атанас Голомеев: Трябват регулации, трябват и апостоли
(Снимка: LAP.bg)
28-03-2019 17:25 | Мария Мицова

Един от най-именитите български спортисти Атанас Голомеев продължава да следи отблизо случващото се в баскетбола и дори по време на пресконференцията по случай приемането му в Залата на славата, пак темата за проблемите в любимата игра преобладаваха.

 

"В спорта хората, които могат, абдикираха. Не само в баскетбола, в държавата трябва да се изберат хора, които имат подготовка и знания. Дори гениалните качества не могат да заменят опита и подготовката," заяви той.

 

Голомеев за огромната грешка на Везенков, и за останалите таланти в чужбина

 

Избрали Голомеев измежду 150 номинации за Залата на славата

 

"В баскетбола са най-нужни регулации. Ролята на федерацията е да осигури именно тези регулации, за да могат по клубовете да вършат своята работа както трябва. Ето как го направиха във волейбола, там въведоха ясни правила, вече се знае кой как може да излезе в чужбина, а не да си ходи който където поиска," продължи Голомеев.

 

"Вакуумът е огромен, преходът оказа огромно влияние. Прозаично е, но финансово закъсахме сериозно, а голям спорт без пари не се прави. Спортът трябва да е обект на държавна политика, а тук политиката е катастрофална. Има изследване в Италия, че един лев за спорт се връща като пет, но трябва начален капитал, няма как," заяви още легендарният център. Той припомни, че на Олимпиадата в Сеул 88 България е с 37 медала - Великобритания с 5, а през 2012-а в Лондон, нашите медали са три, докато британците имат 37...

 

Запитан за собствения си разочароващ опит в БФБ, като президент от 1991 до 1993-а година, той казва: "Сами намирахме всички средства, само 17% влизаха от тотото. Затова изпитах и разочарование, и облекчение, когато избраха Жорж Ганчев вместо мен."

 

Преди време Голомеев бе заявил, че на баскетбола са му нужни апостоли. "И сега са нужни. Трябва да има апостолска работа и селекция. Да се ходи по градове, по училища и да се търсят децата, високи момчета има, само трябва да се намерят, това е апостолската задача," е мнението му сега. "Сега обаче в клубовете децата отиват и плащат такси и не връщат никого. За високо спортно майсторство трябва селекция. Това е разликата и в чужбина - там големите клубове имат възможности, средства и виждате, привличат най-доброто, правят селекция."

 

 

"Треньорите като личности мисля, че са на ниво в България. Може би информацията им е по-ограничена и не взимат всичко от световния опит, но се стараят," допълни Голомеев.

 

Той коментира и националния отбор за мъже, като отчете позитивното в него: "Националният отбор е илюстрация на всичко в нашия баскетбол. Погледнете в какъв шампионат играят нашите момчета, в какъв руснаци, французи и т.н. Не сме подготвени за голям форум. Един отбор се сглобява трудно и дълго, ние 15 години играехме почти едни и същи хора. Но сега момчетата нямат време да са заедно и да се готвят. Иначе показаха, че могат, в мачове като тези с Франция и Русия. Има позитиви - имат сериозен треньор и работят сериозно, но негативите са там - слаб шампионат и никакво време за подготовка."

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Атанас Голомеев, 100 години баскетбол
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи