Латвия взе скалпа и на Италия


Латвия взе скалпа и на Италия
(сн. FIBA.basketball)
07-09-2023 13:37 | BGbasket.com

Латвия ще играе за петото място на Световното първенство при мъжете. Тимът срази още един от водещите европейски отбори – Италия, побеждавайки го с 87:82, при това само 24 часа след драматичното поражение от Германия на четвъртфиналите.

 

Латвийците наваксаха двуцифрено изоставане в хода на срещата и удържаха натиска на съперника си в края. В този двубой не взеха участие Симоне Фонтекио и Дайрис Бертанс.

 

В спор за петата позиция в крайното класиране спечелилият мача днес ще се изправи срещу победителя от Литва и Словения. Загубилите ще играят за седмото място.

 

Водени от стартиралия много силно Луиджи Датоме, италианците рано натрупаха двуцифрена разлика. Те вкараха 5 тройки само за първата част, след която бяха напред с 26:18. Постепенно обаче Латвия също стабилизира значително мерника си и след като поведе за първи път в края на полувремето, на почивката се оттегли при 46:42 в своя полза.

 

Подемът в играта на баскетболистите на Лука Банчи продължи и след паузата и на свой ред те дръпнаха с двуцифрен аванс. Макар бързо да пропиляха голямата част от него, те все пак не изпуснаха водачеството си и преди последната част водеха с 67:60. Латвия поддържаше преднина и през последната част, но 41 секунди преди края тройка на Спису скъси дистанцията само на 2. Последва прекъсване, след което обаче изигралият страхотен мач Гражулис също бе точен от далечно разстояние, което окончателно и уби интригата в мача.

 

Андрейс Гражулис бе над всички за победителите с 28 точки (92% от игра). Айгарс Шкеле отбеляза 12 точки, с 10 е Артурс Жагарс.

 

За Италия Луиджи Датоме отбеляза 20 точки (11 през първата част). По 11 имат Николо Мели (9 борби) и Стефано Тонут, а 10 и 7 асистенции записа Марко Спису.

 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ИТАЛИЯ - ЛАТВИЯ

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ЗА МЪЖЕ

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ЗА МЪЖЕ

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ЗА МЪЖЕ

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Световно първенство 2023
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи