Балкан остана със съперник по-малко във ФИБА Къп


Балкан остана със съперник по-малко във ФИБА Къп
(сн. balkan-basket.com)
30-10-2023 15:04 | BGbasket.com

Съперниците на Балкан във ФИБА Къп останаха с един по-малко. Причината е, че Бней Херцлия реши да преустанови участието си в надпреварата заедно с останалите два израелски отбора – Апоел Галил Елион и Ирони Нес Циона.

 

Именно срещу Бней Херцлия "зелените" трябваше да стартират участието си в турнира преди две седмици, но тогава ФИБА преустанови мачовете на трите тима до второ нареждане заради военния конфликт в страната им.

 

Тъй като ситуацията в Израел така и не се нормализира, бе взето решение тези тимове да играят домакинските си мачове в Кипър. В общо изявлените трите клуба обаче обявиха ФИБА в липса на сътрудничество, довело до невъзможност за провеждането на двубоите.

 

ФИБА одобри само този формат, в който израелските отбори ще трябва да играят всички мачове в своя "дом" в Кипър между 6 и 17 ноември и при ограниченията, че ще бъде разрешен само един мач на седмица (нещо, което дори не е математически възможно). На отборите няма да им бъде позволено да остават в Кипър между мачовете и ще бъдат принудени да пристигнат в деня преди мача и да си тръгнат в деня след него“, твърдят клубовете.

 

„През последните две седмици се опитахме да предложим редица алтернативи - включително домакинство на всички мачове в България с помощта на Балканската лига, която се събра да ни помогне“, разкриха от клубовете, но предложението им не е било одобрено от ФИБА.

 

„И отново тя изпрати на групите писма с краен срок, в който те трябва да потвърдят съгласието си с условията на домакинство в Кипър. Гореспоменатите условия са технически невъзможни дори и да искаме и такива, които неизбежно биха довели до редица технически загуби и загуба на всякаква спортна стойност от участието в събитието. Изглежда, че поведението на ФИБА през последните две седмици беше предназначено да ни изтласка от турнира и от желанието да видим израелски отбори там и за съжаление изглежда, че тези усилия са дали резултат“, завършва изявлението на клубовете.

 

От ФИБА все още не са коментирали днешното решение на израелските тимове.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: ФИБА Къп, Балкан
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи