Срамно и тъжно


Срамно и тъжно
(сн. BGbasket.com)
08-12-2023 17:00 | Тодор Димитров

Тъжна и мръсна изглежда баскетболната зала на стадион ЦСКА, която носи името на една от „червените“ легенди Румен Пейчев. Когато преди 10 години предложих и президента Роберт Гергов прие идеята ми спортното съоръжение да носи името на най-добрия човек, когото съм срещал на този свят, не съм предполагал, че днес ще съжалявам.

 

Само в BGbasket.com: Погром в зала `Румен Пейчев` на сбогуване с Армията

 

Наясно съм, че ЦСКА вече си има нова зала, че стадионът ще бъде разрушен и на негово място след години ще има ново съоражение, но това, което видях днес и болката, която изпитах не го пожелавам на никого. 13 години от моя живот между 1980 и 1993 г. премина в тази зала. В този период може би не е имало общо 100 дни, в които да не съм влизал в нея. Други са минали за по-малко или повече през нея, но за всички тях съм убеден, че баскетболната зала на ЦСКА е оставила по нещо в сърцата им.

 

Тази зала е била свидетел на епични битки и на велики победи на любимия отбор. В тази зала са тренирали десетки хиляди деца през тези над 50 години, изключителни баскетболисти са белязали кош след кош в мач или на тренировка. Тук с баскетбол загряваха футболистите на ЦСКА преди всяко свое домакинство – Христо Стоичков, Любослав Пенев, Емил Костадинов, Стойчо Младенов и мнооого други.

 

Няма български баскетболист от по-близкото и по-далечното минало да не е играл в тази зала. Не искам да споменавам имена, за да не пропусна някой, но съм длъжен все пак да спомена цесекарите Цвятко Барчовски, Темелаки Димитров, Димитър Донев, Петко Маринов, Румен Пейчев, Тодор Богданов, Георги Глушков, Спас Натов, великият треньор Людмил Катерински и моля да не ми се сърдят тези, които не съм казал, защото те са стотици, които заслужават. А от чуждите отбори тук са играли играли или тренирали Хувентуд Бадалона, Панатинайкос, АЕК, Босна Херцеговина, Югопластика, националните отбори на Югославия, Съветския съюз и много други. В залата са влизали по екип испанските централни нападатели Сантиляна и Естрада, Рашо Радованович, най-великият босненски баскетболист Мирза Далибашич, Крешимир Чосич, Владимир Ткаченко, Арвидас Сабонис и много други съдии, треньори...

 

Малко носталгично стана, но за мен е ненормално и много мъчно да гледам как изглежда днес залата на стадион ЦСКА. Вече е късно за промяна, но имам само един въпрос: ЗАЩО се допусна такава разруха да изглежда зала РУМЕН ПЕЙЧЕВ днес? И отговор не искам, защото го знам.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи