Да изживееш мечтата си...или пък не!


Да изживееш мечтата си...или пък не!
22-01-2024 09:08 | BGbasket.com

Участието на баскетболния отбор на 35-то СЕУ на Световните ученически игри през 2024 г. в Китай е под въпрос. Причината е липсата на средства, разкрива един от учителите Огнян Николов. По думите му, тимът не среща подкрепа от държавните институции, а разходите изобщо не са малки. По тази причина той се обърна и към BGbasket.com, като чрез нашата медия помоли да отправи апел към всеки, който може да помогне за сбъдването на голямата мечта на отбора. Публикуваме писмото му без редакторска намеса.

Да изживееш мечтата си...или пък не!

 

Това е една от онези истории, на които никога не би повярвал, ако не се случваше на теб самия. Още в началото ще кажа, че в основата на нещата са едни прекрасни български деца. Те са момичетата от баскетболния отбор (8-10-ти клас) на 35-то Средно езиково училище „Добри Войников“ в София. Тези прекрасни млади хора сътвориха истински подвиг, когато през лятото на 2023 г. на Републиканското първенство в гр. Сливен, безапелационно спечелиха титлата, и не оставиха съмнения в превъзходството си.

 

Малко по-късно, докато емоцията все още не беше отшумяла, дойде новината, че по този начин отборът е спечелил правото да представи България на Световните ученически игри, които ще се проведат в Макао, Китай през месец юни. Тези игри се провеждат веднъж на две години. Така че и късметът е изиграл своята роля.

 

Няколко думи за главните действащи лица – това са нормалните български тийнейджъри, с тази разлика, че става дума за изключително интелигентни и начетени деца, които учат в елитно софийско училище. За да станат част от 35-то СЕУ, те са получили много високи резултати на Националното външно оценяване, и са постигнали много висок бал. Отлични ученици, много добре организирани, така че им остава и време за спорт. Любимият, този с оранжевата топка!

 

 

Самите те осъзнават, че са много близо до една небленувана мечта. До нещо, което БИ МОГЛО да се случи само веднъж в живота. Нещото, с което стават и си лягат всеки  ден, в последните 3-4 месеца.

Само че, както и в приказките, така и в реалния живот, има прекалено много препятствия, които трябва да се прескочат. Непрекъснато в новините разни фактори тръбят, че се прави всичко за младите, че младежкият масов спорт е от първостепенно значение. Но в нашия случай се получава нещо различно.

 

Държавата тотално е абдикирала от задълженията си към младите хора, и то към такива, които ще носят герба на гърдите си и ще настръхват, когато слушат родния химн. От всички институции любезно ни отговарят, че са изключително радостни от нашите успехи и ни подкрепят, но за съжаление не могат да ни подпомогнат финансово. Дори Българска асоциация „Спорт за учащи“, която е пряко отговорна за участието на българските отбори в тези шампионати, държи всички ни в неведение случва ли се нещо и какво. В нейните правила за международна дейност е записано дословно:

 

„За участие по Правилата на ISF се заплаща 50€ на ден/пансионат/,които се заплащат от училищните отбори. ММС финансира-транспортни и такса участие, чрез БАСУ.“

 

Към настоящия момент всички разходи трябва да се поемат от учениците и техните семейства. А тези разходи не са никак малки – самолетните билети са над 2 000 лв. на човек в двете посоки, необходима е задължителна застраховка, таксата за участие (150 евро на човек), виза за Китай. Треньорите и водачът на делегацията задължително участват на онлайн семинар (още по 150 евро на човек). За пансион  - 11 дни по 60 евро на ден за 15 души.

 

За да не остане впечатление, че сме пасивни, трябва да се спомене следното:

  1. Ръководството на училището безусловно подкрепя усилията на отбора, и в тази връзка изпрати писма до Министерството на младежта и спорта и до Министерския съвет. Както и до Китайското посолство. За съжаление – без положителен резултат. Традиционният Коледен базар, който се провежда в училище, беше изцяло ориентиран към осъществяване на мисия „Макао 2024“.
  2. Училищното настоятелство организира дарителска акция в подкрепа на участието на отбора на Световното първенство.
  3. Предстои организирането на благотворителен мач, на който ще бъде представен състава, който ще участва на игрите.

 

Всичко казано по-горе изразява огромното разочарование на един човек, който повече от 33 години се занимава с ученически спорт (баскетбол). За съжаление нищо през това време не се променило. Всичко е една голяма демагогия. Декларират се възвишени цели, прекрасни неща на хартия. И после нищо от това не се случва.

 

Затова е такова и нивото на българския спорт като цяло. Държавата тотално е абдикирала от задълженията си да се грижи за здравето и физическото развитие на подрастващите. Провеждащите се състезания се организират и провеждат, както са се провеждали и преди 30 години.

 

Институциите, които ги администрират, са в противоборство помежду си, и взаимно си прехвърлят отговорностите. Затова и широката основа (масовият спорт) е на такова ниво, което пряко се отразява и на професионалния спорт.

 

Организирането и провеждането на състезанията за ученици е изключително формално. За отбиване на номера. Често пъти за организатори се поставят хора без никакъв опит в организирането на състезания. Затова и миналата година се стигна до парадокса да бъде обявен за състезателен ден, в който се провежда задължителното Национално външно оценяване. Спортният календар се изготвя, без да бъде съобразен с ангажиментите на участващите в него. Дори и за тази година, Републиканското първенство е предвидено във време, когато един от потенциалните участници в него, би трябвало да представя България в Макао.

 

Трябва да отбележим, че последният победител в Световните ученически игри през 2022 г. в Белград, е отборът на ПГ „Константин Фотинов“ от гр. Самоков. Огромна българска гордост! Тоест, летвата е вдигната изключително високо, но нашите момичета, а и ние, техните треньори, се надяваме на достойно представяне. Разбира се, ако стигнем до Макао.

 

За да се случи това, можете да помогнете и всички вие, четящи тези редове.

 

Търсим спомоществователи, които да ни помогнат. Напомняме, че даренията за сферата на образованието се приспадат от дължимите данъци. За гласуваното доверие, ще бъдем щастливи да разположим логото на компанията ви до трибагреника на нашите екипи. Всякаква помощ е добре дошла! Най-лесно е това да се случи чрез целево дарение на следния адрес ТУК.

 

Скъпи приятели, от името на отбора, който имам честта и удоволствието да водя, сърдечно ви благодарим! Надяваме се, че ще ни подкрепите!

 

Огнян Аспарухов

учител

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи